Friday, February 19, 2010

Kempen kurang makan gula


Ismail Sabri Yaakob merasmikan Kempen Kurangkan Pengambilan Gula Daerah Sipitang di Dewan Serbaguna Pekan Sipitang, Sabah, baru-baru ini sambil disaksikan oleh Sapawi Ahmad (kiri) dan Pengarah KPDNKK, Jaafar Walad (dua dari kanan).


SIPITANG 18 Feb. - Gula merupakan bahan tambahan yang mampu menjadikan makanan dan minuman amat menyelerakan.

Bagaimanapun, jika diambil berlebihan ia boleh menjadi 'racun' merosakkan tubuh manusia secara perlahan-lahan.

Pengambilan gula berlebihan menyebabkan seseorang itu menghidap pelbagai penyakit kronik seperti diabetes, tekanan darah tinggi, tulang rapuh dan kanser.

Selain itu, Kajian Persatuan Pengguna Pulau Pinang mendapati orang yang meminum minuman bergas dan minuman berasaskan sirap dua kali sehari atau lebih, menanggung risiko 90 peratus lebih tinggi dijangkiti kanser pankreas dan kulit berbanding mereka yang tidak meminumnya.

Apa yang pasti, pengambilan gula berlebihan nyata mengundang kemudaratan.

Oleh itu, atas kesedaran ini, kerajaan menerusi Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) menjalankan Kempen Kurangkan Pengambilan Gula di seluruh negara.

Di Sabah, kempen itu bermula selepas pelancaran oleh Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob di sini, baru-baru ini.

Turut hadir Ahli Parlimen Sipitang, Datuk Sapawi Ahmad dan Menteri Pembangunan Masyarakat dan Hal Ehwal Pengguna negeri, Datuk Azizah Mohd. Dun.

Dalam ucapannya, Ismail Sabri memberitahu, kadar penggunaan gula oleh rakyat negara ini masih tinggi sehinggakan ia terpaksa menjadi barang kawalan oleh kerajaan.

Katanya, secara purata rakyat Malaysia mengambil 26 sudu gula sehari, iaitu tiga kali ganda berbanding saranan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) iaitu sebanyak 10 sudu teh gula sahaja.

Ini termasuklah gula yang terdapat dalam makanan harian iaitu beras, roti, jus minuman dan susu.

''Pada tahun lepas, penjualan gula untuk keperluan domestik negara mencecah 803,318 tan metrik setahun. Ini menjadikan Malaysia sebagai negara kelapan tertinggi di dunia dalam senarai penggunaan gula," katanya.

Sehubungan itu, beliau menambah, kempen berkenaan bertujuan memberi kesedaran kepada orang ramai mengenai akibat penggunaan gula secara berlebihan dalam diet seharian kepada kesihatan.

Ismail Sabri berkata, menerusi kempen itu diharap orang ramai dapat mengurangkan pengambilan gula dalam menu harian mereka dan mengamalkan pemakanan yang lebih sihat.

Menurut beliau, pemakanan gula akan mengganggu keseimbangan fungsi tubuh kerana asid berlebihan dalam badan.

Katanya, tidak dinafikan pengambilan gula di kalangan orang muda menyebabkan kadar obesiti golongan remaja meningkat selain kerosakan gigi terutama bagi kanak-kanak.

''Sebagai menteri yang menjaga pengguna, kita mahu nasihatkan pengguna supaya tidak beli 'penyakit' (dengan mengambil gula berlebihan," ujarnya.

Beliau turut mengingatkan bahawa soal penjagaan tidak sepatutnya diserahkan kepada Kementerian Kesihatan semata-mata, tetapi perlu disokong oleh semua pihak termasuk pengguna.

Mengikut laporan Persatuan Diabetes Malaysia, bilangan pesakit diabetes di Malaysia kini mencecah 1.2 juta orang dan meningkat setiap tahun.

Sementara itu, Laporan WHO pula menjangkakan jumlah pesakit diabetes di negara ini akan bertambah 2.5 juta menjelang 2030.

''Di Sabah, pesakit diabetes mencatatkan jumlah yang paling rendah iaitu 4.9 peratus berbanding 14.9 peratus bagi seluruh negara," katanya. - Utusan

Wednesday, February 17, 2010

Empat Kawasan Panas Pembiakan Nyamuk Aedes Di P.Pinang Dikenalpasti

PULAU PINANG, 17 Feb (Bernama) -- Jabatan Kesihatan Negeri Pulau Pinang mengenalpasti empat tempat di negeri ini sebagai kawasan panas pembiakan nyamuk Aedes.

Timbalan Pengarah Kesihatan Negeri Dr Yasmin Sulaiman berkata flat Kampung Melayu di Air Itam, Taman Seri Sari di Relau dan Villa Sri Kenanga serta flat Desa Riang masing-masing di Batu Uban merupakan kawasan panas yang mencatatkan sekurang-kurangnya dua kes demam denggi.

"Tujuan kita memaklumkan perkara ini bagi menyedarkan masyarakat umum terutama penduduk di kawasan berkenaan supaya lebih peka tentang situasi semasa serta peranan yang boleh dimainkan penduduk di tempat itu," katanya dalam satu kenyataan di sini Rabu.

Beliau berkata orang ramai hanya perlu meluangkan masa 10 minit setiap minggu bagi memastikan tiada pembiakan nyamuk Aedes di rumah.

"Sekiranya ada anggota keluarga yang demam panas, sila dapatkan rawatan segera di klinik atau hospital terdekat kerana bimbang dijangkiti demam denggi," katanya.

Katanya bagi sebarang pertanyaan orang ramai boleh menghubungi Unit Promosi Jabatan Kesihatan Negeri Pulau Pinang di talian 04-2289949. -- BERNAMA

Sunday, February 14, 2010

Gout penyakit eksklusif lelaki


KEADAAN gout yang kronik dengan tofus jelas kelihatan.


GOUT adalah penyakit eksklusif untuk lelaki dan jarang sekali berlaku kepada wanita. Jika ada pun, kemungkinan berlaku hanya selepas wanita mengalami menopaus.

Apabila gout menyerang, kaki akan menjadi bengkak, panas dan amat sakit hingga ada sesetengah pesakit tidak boleh berjalan. Gout kronik berupaya untuk mengganggu kehidupan harian yang normal.

Paling digeruni adalah kecacatan sendi dan otot, sama ada kecacatan ringan atau berat.

Kajian menunjukkan bahawa pesakit gout juga berisiko untuk mendapat penyakit sistem kardiovaskular serta berupaya menyebabkan kegagalan ginjal.

Penulis mendapatkan pandangan Pakar Perunding Rheumatik, Dr. Anwar Samhari Mat Arshad dari Hospital Pakar KPJ Pulau Pinang mengenai penyakit yang digelar 'Disease of King' ini.

Bagaimana serangan gout berlaku?

Akibat pemendapan kristal asid urik dalam rongga sendi. Lama kelamaan akan menyebabkan kristal garam dan mencetuskan rasa sakit sendi teramat sangat. Selalunya bermula dari sendi ibu jari kaki dan menular ke sendi lain.

Serangan gout berpunca dari peningkatan kadar asid urik dalam darah (hyperuriceamia).

Jenis-jenis gout:

Gout boleh dibahagikan kepada empat peringkat; -asimptomatik (tiada simptom), -akut -simptom gout berlaku secara cepat dan tiba-tiba; biasanya hanya menyerang tisu lembut pada beberapa sendi.

interkritikal

kronik -serangan gout boleh berlaku berulang-ulang yang dipanggil polyarticular gout. Pesakit akan berasa amat sakit, kejang dan kaki berubah bentuk. Ada juga yang mungkin menghadapi masalah kaki bengkak, merah, panas dan demam.

Tofus

Pengumpulan asid urik boleh dilihat melalui pembentukan benjolan kecil di permukaan kulit yang dipanggil tofus. Pada keadaan yang lebih serius, tofus yang terlalu besar mungkin pecah dan mengeluarkan bahan seperti kapur. Selain kaki, gout juga boleh berlaku pada anggota badan yang lain seperti buku lali, lutut, tangan dan pergelangan tangan.

Jumlah tofus berkait rapat dengan berat badan dan kadar asid urik di dalam badan manusia. Tofus akan berkurangan apabila kadar asid urik berada di bawah paras empat mg/dl, dan menjadi lebih besar berat jika paras asid urik berlebihan dari 11 mg/dl.

Bagaimanapun, bukan semua sakit sendi disebabkan kristal asid urik kerana pemendapan kalsium pirofosfat dihidrat juga boleh menyebabkan kesakitan pada pergelangan kaki, lutut dan pergelangan tangan - yang dipanggil gout palsu atau pseudogout.

Risiko

Jantina - lelaki lebih berisiko mendapat gout pada kadar 90 peratus.

Gaya hidup - Individu yang banyak minum minuman keras terutama bir dikatakan lebih berisiko mendapat gout.

Obesiti - individu yang mempunyai berat badan lebih 66 kilogram daripada berat badan normal.

Sesetengah penyakit - tekanan darah tinggi yang tidak dikawal, diabetes, hiperdislipidemia (paras lemak dan kolesterol yang tinggi) dan arteriosklerosis (penyempitan salur darah)

Individu yang menjalani pembedahan atau mendapat sakit tenat secara tiba-tiba.

Ubat tertentu - ubat mengawal tekanan darah dan kemoterapi juga dikenal pasti boleh meningkatkan paras asid urik dalam badan.

Genetik - kajian mendapati satu daripada empat pesakit datang daripada keluarga yang ada masalah gout.

Umur - gout biasa menyerang pesakit tua tetapi kini banyak kes membabitkan pesakit berumur 30 hingga 50 tahun. Manakala bagi wanita, kebanyakan kes bermula selepas umur putus haid.

Bila sepatutnya mendapatkan rawatan?

Dapatkan rawatan doktor dengan segera apabila sendi berasa panas, bengkak dan sakit kerana jika tidak dirawat masalah ini akan bertambah buruk serta boleh menyebabkan kerosakan sendi.

Rawatan

Buat masa sekarang, tiada rawatan khas untuk menyembuhkan gout tetapi masalah ini boleh dikawal dengan mengambil ubat penahan sakit bukan steroid (NSAIDs) seperti endomethacin, diclofenac atau ubat penahan sakit generasi baru seperti celebrex dan arcoxia.

Individu yang kerap mengalami serangan gout akan dibekalkan dengan ubat allopurinol oleh doktor untuk mengimbangkan paras asid urik dalam badan yang perlu diambil sepanjang hayat.

Beberapa ubat yang dicadangkan bagi rawatan jangka panjang termasuk uricosuric (probenecid dan sulphinpyrazone).

Manakala untuk serangan mendadak, pesakit boleh mengambil ubat antiinflamatori bukan steroid (NSAIDs), colchicine (untuk serangan yang kurang kerap) dan corticosteroids.

Untuk pesakit darah tinggi yang juga mengalami gout, disarankan untuk mengambil ubat darah tinggi yang dipanggil Losartan yang juga berkebolehan untuk menurunkan paras asid urik. Sejenis ubat anti-kolesterol yang dipanggil Lipanthyl juga mempunyai fungsi yang sama.

Diet untuk pesakit gout:

- buah ceri dan strawberi didapati mampu mengurangkan asid urik.
- elakkan makanan tinggi purin iaitu yang berasal dari sumber protein
- hadkan memakan daging kepada satu hidangan sehari
- kurangkan memakan organ dalaman haiwan, sardin dan ikan bilis dan hasil daging.

Makan secara sederhana: 

asparagus, kacang lentil, kacang pea, cendawan, bunga kobis dan bayam.

minum banyak cecair, terutamanya air, untuk mencairkan dan membantu proses penyingkiran asid urik.

berhati-hati dengan ubat seperti aspirin, diuretik, vitamin C. - Utusan

Tulang belakang bengkok

Oleh Hafizah Iszahanid


Skoliosis penyebab kaki pendek, sakit belakang kronik, selain jejaskan pernafasan

TULANG belakang yang membengkok atau skoliosis, bukanlah satu penyakit. Ia sebaliknya rujukan yang digunakan bagi menjelaskan keadaan bengkok yang berlaku pada tulang belakang.

Secara umumnya, tulang belakang secara semula jadi sememangnya bengkok sedikit bagi membantu bahagian atas badan mengekalkan keseimbangan jajaran pelvik. Bagaimanapun, apabila terlalu bengkok, inilah yang dimaksudkan sebagai skoliosis.

Remaja perempuan lebih kerap dikesan dengan masalah skoliosis, terutama jenis idiopathik skoliosis iaitu satu keadaan tulang belakang yang membengkok tanpa diketahui sebabnya dan berlaku sejak kecil lagi. Tulang belakang yang membengkok ini pula membentuk seakan-akan huruf C atau pun S.

Lazimnya, ia membabitkan kawasan bahagian atas belakang atau bahagian antara atas belakang dan bawah belakang badan. Bagaimanapun, ia juga mungkin hanya berlaku pada bawah belakang.

Pakar Runding Ortopedik Hospital Pakar Shah Alam, Dr Ariff Sukimin Mohd Shukri, berkata dalam beberapa jenis kes skoliosis, idiopatik skoliosis adalah yang paling biasa dikesan.

“Ia kerap kali dikesan di kalangan kanak-kanak berusia 10 hingga 16 tahun. Walaupun lelaki dan perempuan memiliki kecenderungan yang sama untuk berdepan dengan skoliosis, tetapi remaja perempuan lebih kerap dikesan dengan idiopathik skoliosis,” katanya.

Untuk remaja lelaki, masalah tulang belakang yang membengkok memerlukan pemeriksaan lanjut, malah skoliosis di kalangan lelaki ada kalanya memaparkan komplikasi daripada masalah lain.

Dr Ariff berkata, andai dibiar tanpa rawatan, waktu paling berisiko bagi pesakit ialah ketika mencecah usia akil baligh, kerana ketika itu pertumbuhan tulang pesakit sangat pantas.

Walaupun skoliosis umumnya mudah dikesan, tetapi bagi kes yang tidak teruk, seseorang itu hanya menyedari kelainan pada tulang belakangnya selepas membuat imbasan sinar-X ketika pemeriksaan kesihatan.

“Bagi kes yang tidak teruk, skoliosis mungkin boleh ditangani dengan terapi tetapi bagi kes serius, individu yang bermasalah itu perlu menjalani pembedahan,” katanya.

Kata Dr Arif, bagi kebanyakan kes yang membabitkan kanak-kanak perempuan, masalah tulang bengkok yang tidak dirawat akan menjadi semakin teruk. Tulang akan semakin membengkok apabila pesakit itu semakin membesar sekali gus menjejaskan penampilan dan pergaulan sosial penghidapnya.

“Mengesan skoliosis mudah. Apabila pesakit membongkok, belakang badannya tidak selari. Tulang belakang yang membengkok akan menonjol,” katanya.

Selain itu, mereka yang berhadapan dengan masalah skoliosis mengalami masalah sakit belakang yang kronik, kaki pendek sebelah, selain bahu juga tinggi sebelah dan pinggul yang tidak selari.

Pesakit yang tidak mendapat rawatan akan-akan semakin menderita seiring usianya. Tulang belakang bengkok menjejaskan jantung dan paru-paru dan menyukarkan pernafasan. Skoliosis yang progresif akan menjejaskan bahagian bawah tulang belakang (lumbar spine).

Pembedahan selalunya jalan terakhir apabila tulang belakang yang membengkok itu tidak boleh dipulihkan dengan terapi. Bagaimanapun, kosnya sangat mahal kerana memerlukan implan dipasang pada hampir sepanjang tulang belakang.

INFO: Skoliosis
  • Kerap dialami kanak-kanak dan remaja 10-16 tahun
  • Remaja perempuan kerap alami jenis idiopathik skoliosis
  • Mudah dikesan apabila membongkok, belakang badan tidak selari dan tulang belakang menonjol
  • Kes tidak teruk dirawat dengan terapi dan yang serius perlu dibedah. - Berita Harian