Saturday, February 27, 2010

Terapi Ketawa Boleh Atasi Kanser

PETALING JAYA, 27 Feb (Bernama) -- Pesakit barah kini digalakkan melakukan terapi ketawa untuk mengurangkan tekanan akibat kesengsaraan menghidapi penyakit itu, kata pakar perubatan Dr Alvin Chong pada Sabtu.

Beliau berkata beberapa kajian mendapati terapi ketawa mampu mengubati penderitaan pesakit kanser kerana ketawa dapat menghalang pertumbuhan sel kanser dalam badan penghidapnya.

"Bila anda membuat seseorang gembira, ia seperti mekanisme semulajadi di dalam badan. Sistem imun akan meningkat.

"Sekarang ini ada banyak teori mengatakan, sebab mengapa orang tertentu mengidap jenis kanser tertentu kerana sistem imun tubuh mereka yang lemah akibat hidup tertekan," katanya kepada pemberita selepas majlis pelancaran sambutan Jubli Perak Yayasan Cancerlink oleh bekas Perdana Menteri Tun Abdullah Ahmad Badawi di sini.

Dr Chong, yang juga doktor sukarela di Yayasan Cancerlink, berkata terapi itu dilakukan oleh pakar bidang ketawa dalam usaha memulihkan pesakit kanser.

Terdahulu dalam ucapannya, Abdullah menasihatkan pesakit-pesakit kanser agar tabah dalam melawan penyakit itu dengan melibatkan diri dalam kegiatan luar.

Beliau turut berkongsi kisah isterinya Allahyarham Datin Seri Endon Mahmood menjalani kehidupannya selepas didiagnosis penyakit kanser tahap ketiga.

"Sepanjang lima tahun terakhir beliau (Endon) menderita akibat kanser payu dara, beliau menjadi lebih aktif daripada biasa.

"Beliau memutuskan untuk berbuat sesuatu... dia tidak menunjukkan kesakitan yang dirasainya kepada umum sebaliknya berbuat biasa seperti tidak berlaku apa-apa," katanya.

Allahyarham Endon meninggal dunia pada 20 Okt 2005.

Pada majlis itu, Yayasan Cancerlink menerima sumbangan RM80,008 daripada Yayasan Sime Darby bagi program kesedaran kanser yang dianjurkannya.

Ditubuhkan pada 1986, Yayasan Cancerlink bertujuan memberi sokongan emosi, praktikal dan maklumat kepada pesakit-pesakit kanser serta anggota keluarga dan rakan mereka. -- BERNAMA

Friday, February 26, 2010

Bebaskan diri daripada tekanan


Jangan biarkan hidup sentiasa diselubungi tekanan.


TEKANAN atau stres berpunca daripada sifat semula jadi yang tidak stabil seperti terlalu inginkan kemenangan, bersikap terlalu mementingkan kesempurnaan, suka mendesak, risau keterlaluan, tidak mahu menerima teguran, berprasangka buruk dan berdendam.

Bagi menghindarkan diri daripada keadaan ini, kita perlu menanganinya dengan bijak.

Jika tidak boleh dihilangkan sepenuhnya, sekurang-kurangnya kita dapat mengawal perasaan tersebut agar tidak terus mengganggu kehidupan seharian.

Cabaran hidup sekarang mendedahkan setiap individu kepada pelbagai bentuk tekanan dan cara menghadapinya banyak bergantung kepada ketahanan diri.

Mereka yang berjaya menangani tekanan akan berjaya menguruskan diri dengan baik.

Hakikatnya, tekanan adalah perkara lumrah selagi kita bergelar manusia. Ujian yang mendatang sama ada dalam bentuk yang kita suka atau sebaliknya ada kalanya menjadikan seseorang itu lebih kuat.

Namun, tidak kurang yang terjebak dalam perkara negatif kerana gagal menangani tekanan seperti bergantung hidup kepada pengaruh dadah, membiarkan diri tidak terurus serta meneruskan hidup dalam tekanan.

Antara punca tekanan ialah sifat terlalu mengharap yang terbaik, tidak dapat menerima teguran orang lain, cemburu dengan kejayaan orang lain, kerja yang membosankan dan pelbagai sebab lagi bergantung kepada bagaimana seseorang itu melihat sesuatu keadaan.

Punca tekanan boleh dikenal pasti melalui perubahan emosi seperti cepat marah, mudah menangis dan sentiasa bersedih, kecewa, hampa, mudah mengamuk, prestasi merosot, kekeringan idea, sukar tidur dan hilang selera makan.

Di bawah terdapat beberapa kaedah yang boleh mengurangkan atau mengatasi tekanan dalam menghadapi dugaan hidup.

lSenyumKebanyakan kita bila berhadapan dengan masalah pasti akan bermasam muka. Paling tak pun kita akan mengeluh atau mengomel sendirian? Apa kata bila kita hadapi tekanan seperti ini kita senyum dahulu. Bila kita senyum, pasti sedikit tekanan akan reda.Cubalah, pasti merasai kelainan.

lBersendirianAda sesetengah orang suka bersendirian, memencil diri untuk mencari ketenangan seketika. Renungkan kembali apa yang berlaku dan ambi iktibar dari sudut yang positif setiap perkara yang terjadi itu kemudian perbaiki pada keadaan yang lebih baik.

lBertenangJanganlah serabutkan lagi keadaan yang sedia ada. Tarik nafas dalam-dalam dan hembuskan secara perlahan-lahan. Cuba elakkan diri daripada membuat sebarang keputusan dalam keadaan tertekan. Ini kerana keputusan itu mungkin bersandarkan pada emosi anda semata-mata.

Bukan itu sahaja malahan jika tiada perincian yang dibuat dalam keputusan tersebut takut sebarang kemudaratan akan berlaku nanti. Berbuat baiklah pada insan. Cuba kurangkan perbuatan dari menyakiti hati orang di sekeliling.Jadilah insan yang berhati luhur dan pemaaf. Bunyi memang senang tapi bila kita hendak melakukannya mungkin agak sukar. Tapi itulah yang harus anda lakukannya.

Hanya dengan cara inilah pasti hati kita akan berlapang dada tekanan yang di hadapi juga akan berkurang.

lPeluk sesuatuAnda pasti akan rasa lebih tenang dan damai di dalam hati jika dapat memeluk makhluk lain. Maksud di sini jika anda mempunyai teman baik perempuan sama perempuan anda peluklah dia, dengan cara ini ia dapat meredakan sedikit tekanan atau kemarahan anda.

lLavenderBagi yang suka pada aroma terapi minyak pati lavender amat sesuai sekali untuk meredakan tahap tekanan anda. Ini kerana minyak Lavender dikenali sebagai herba penenang yang boleh mengurangkan tekanan.

lKasih sayangTerapi yang mudah kita dapat melalui kawan-kawan, anak-anak atau pasangan (yang berkahwin), anak saudara, ibu bapa. Kasih sayang daripada mereka adalah sumber kekuatan anda dan sebenarnya anda tidak berseorangan di dunia ini.

lAllahIkutilah perintah dan suruhan Allah serta tinggalkan perkara yang dilarang. Hayatilah suruhan Allah nescaya anda tidak akan rugi walau sesaat. Dekatkan diari terhadap-Nya.

lCeriaJanganlah bebankan fikiran dengan semua perkara yang ada di sekeliling anda setiap yang berlaku pasti ada hikmahnya. Kita hidup di dunia ini hanya untuk sementara jadi, nikmatilah hari ini dengan seadanya. - Utusan

Khidmat hantar ubat ke rumah

KUALA LUMPUR: Pesakit memerlukan ubat secara berkala tidak perlu lagi menunggu lama di hospital untuk mendapatkan bekalan ubat masing-masing apabila Pos Malaysia melancarkan khidmat penghantaran ubat terus ke pintu rumah tidak lama lagi.

Pengerusi Pos Malaysia, Tan Sri Aseh Che Mat, berkata sistem penghantaran ubat ke rumah pesakit itu bakal menjimatkan masa pengguna seperti pesakit kencing manis dan darah tinggi, yang pada masa ini terpaksa menanti lama di hospital semata-mata untuk mendapatkan bekalan ubat.

“Dua hari lalu kita sudah jalankan projek perintis di sekitar Putrajaya dengan kerjasama Kementerian Kesihatan menghantar ubat terus ke rumah pesakit. Jika didapati berkesan, ia akan dijalankan di seluruh negara.

“Menerusi perkhidmatan ini, pesakit boleh memohon bekalan ubat daripada hospital menerusi sistem pesanan ringkas, telefon atau e-mel kepada pihak hospital. Pihak Pos Malaysia akan menghantar ubat yang ditempah ke rumah pesakit dengan caj bayaran hanya RM5 bagi Semenanjung Malaysia dan RM8 untuk Sabah dan Sarawak,” katanya.

Beliau yang ditemui pada sidang media Pertandingan Menulis Surat Kepada Perdana Menteri, berkata projek berkenaan adalah satu usaha transformasi perkhidmatan disediakan Pos Malaysia dalam mengembangkan modul urus niaganya.

Selain itu, katanya, Pos Malaysia turut memperkenalkan pelbagai perkhidmatan lain seperti meningkatkan peranan Pos Niaga dengan menawarkan khidmat pembayaran perbankan secara elektronik dengan meletakkan kiosk di tempat tumpuan orang ramai.

“Perkhidmatan baru lain seperti menyediakan khidmat membeli belah dengan Pos Malaysia yang membolehkan orang ramai membuat tempahan menerusi laman web disediakan dan Pos Malaysia akan menghantar sendiri barangan yang mereka beli.

“Kita juga akan bekerjasama dengan syarikat lain untuk mempromosikan barangan mereka menerusi risalah dan brosur yang dihantar Pos Malaysia. Pada masa ini, Pos Malaysia sedang bekerjasama dengan beberapa syarikat jualan langsung untuk perkhidmatan ini,” katanya.

Sementara itu, katanya, Pos Malaysia menerima lebih 30,000 surat yang ditulis kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak oleh pelajar sekolah seluruh negara sempena Pertandingan Menulis Surat Kepada Perdana Menteri yang dilancarkan pada 29 Disember 2009.

Dijangkakan jumlah surat yang diterima mampu mencecah antara 40,000 sehingga 50,000 apabila penyertaan dilanjutkan sehingga 19 Mac 2010 ini berbanding tarikh tutup penyertaan yang sepatutnya jatuh pada 19 Februari lalu.

Pertandingan berkenaan menawarkan hadiah lumayan iaitu wang tunai dan hadiah sampingan seperti komputer dan kamera digital. Kategori A (sekolah rendah) menawarkan wang tunai keseluruhan berjumlah berjumlah RM3,000 manakala kategori B (sekolah menengah) pula menawarkan hadiah wang tunai RM4,000.

Borang boleh didapati di pejabat pentadbiran sekolah masing-masing atau memuat turun daripada laman sesawang www.skmm.gov.my dan www.pos.com.my. - Berita Harian

Thursday, February 25, 2010

Denggi: Dua wanita mengandung maut, jumlah kes menurun

KUALA LUMPUR 25 Feb. – Dua kematian akibat demam denggi, melibatkan wanita mengandung, dilaporkan dalam tempoh 14 hingga 20 Februari, menjadikan jumlah kematian tahun ini meningkat kepada 25 orang, kata Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr. Mohd, Ismail Merican.

Beliau berkata, kes demam denggi bagaimanapun dilaporkan menurun kepada 935 kes berbanding 1,059 kes minggu sebelumnya.

Katanya, jumlah terkumpul kes yang dilaporkan tahun ini adalah 7,228 kes, berbanding 8,920 kes bagi tempoh yang sama tahun lalu.

"Walaupun terdapat penurunan kes sebanyak 19 peratus, jumlah kematian yang dilaporkan pada tahun ini lebih tinggi daripada tempoh yang sama tahun lepas dan keadaan ini amat membimbangkan,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Beliau berkata, dua kes itu membabitkan seorang suri rumah berusia 28 tahun, yang meninggal dunia pada 15 Februari lepas setelah mengalami demam, sakit tekak dan muntah tujuh hari sebelum itu.

Suri rumah tersebut berasal dari Petaling Jaya, Selangor pada mulanya mendapatkan rawatan di Jabatan Kecemasan Hospital Sungai Buloh pada 11 Februari sebelum dipindahkan ke Hospital Sungai Buloh keesokan harinya.

Beliau berkata, kes kedua pula, melibatkan seorang suri rumah yang berusia 37 tahun berasal dari Teluk Sepanggar, Kota Kinabalu, Sabah.

Pesakit yang mulanya mengalami demam dan ruam pada 28 Januari, telah mendapatkan rawatan di Hospital Likas dan terus dimasukkan ke wad pada hari yang sama.

Bagaimana pun pesakit meninggal dunia pada 20 Februari disebabkan kegagalan fungsi organ akibat demam denggi berdarah. - Utusan

Wednesday, February 24, 2010

379 Kes ILI Dikesan Dari 14-20 Feb

KUALA LUMPUR, 24 Feb (Bernama) -- Seramai 379 pesakit baru dengan simptom Penyakit Serupa Influenza (ILI) dimasukkan ke hospital sepanjang tempoh dari 14 hingga 20 Feb lepas, kata Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Dr Mohd Ismail Merican.

Beliau berkata dalam tempoh yang sama juga 383 kes telah discaj keluar.

"Jumlah kes ILI yang masih dirawat di seluruh negara sehingga 20 Feb lepas adalah sebanyak 343 kes di 38 buah hospital kerajaan dan dua buah hospital swasta.

"Daripada jumlah tersebut hanya tiga pesakit atau 0.9 peratus merupakan kes Influenza A (H1N1) yang disahkan melalui ujian makmal," katanya dalam satu kenyataan di sini Rabu.

Beliau berkata sehingga 20 Feb lepas jumlah terkumpul kes positif H1N1 adalah 12,442 dan dua kes H1N1 sedang dirawat di Unit Rawatan Rapi (ICU).

Tiada kematian baru membabitkan kes H1N1 dan jumlah kematian terkumpul kekal 77 sehingga kini, katanya.

Katanya terdapat dua kejadian kluster ILI dilaporkan berlaku di Sekolah Maahad Muhammadi Perempuan, Jalan Merbau, Kota Baharu yang melibatkan seramai lapan orang pelajar dan Sekolah Maahad Muhammadi Lelaki, Jalan Pengkalan Chepa, Kota Baharu pula melibatkan tiga orang pelajar.

Dr Mohd Ismail berkata kedua-dua kejadian kluster tersebut adalah positif untuk H1N1.

"Penularan jangkitan H1N1 masih lagi aktif khususnya di negara-negara yang berada di zon iklim sederhana seperti di Eropah Timur dan Selatan, Asia Selatan dan Timur serta di Afrika Utara.

"Sehingga 14 Feb lepas, jumlah kematian akibat H1N1 di seluruh dunia mencatatkan jumlah melebihi 15,921 kes, meningkat sebanyak 4.1 peratus berbanding pada minggu sebelumnya," katanya. Sehubungan itu, beliau menasihati orang ramai agar terus berwaspada dan sentiasa mengamalkan langkah-langkah pencegahan dan kawalan jangkitan H1N1 yang disarankan oleh Kementerian Kesihatan, katanya. -- BERNAMA

Tuesday, February 23, 2010

Mengurus risiko hipertensi


Dr. Mohd. Ismail Merican (kanan) dan Dr. Azani Mohd. Daud selepas melancarkan buku panduan mengendalikan hipertensi di Kuala Lumpur baru-baru ini.


PEMBUNUH senyap, tekanan darah tinggi atau hipertensi kini menjejaskan kehidupan dan kesihatan fizikal lebih satu bilion pesakit di seluruh dunia.

Di Malaysia, dianggarkan lebih 4.8 juta rakyat menghidap hipertensi yang disifatkan sebagai penyakit gaya hidup paling kronik dan 'giat' menyerang negara-negara membangun.

Secara tempatan, hipertensi merupakan faktor risiko utama bagi penyakit kardiovaskular (jantung) termasuk merokok, aktiviti fizikal tidak bersesuaian dan keadaan klinikal seperti diabetes, kolesterol tinggi dan obesiti.

Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr. Mohd. Ismail Merican berkata, risiko komplikasinya masih boleh dielakkan.

Ia hanya memerlukan disiplin dalam kawalan diet terutama pengambilan garam selain rejim senaman bagi mengekalkan berat badan ideal.

Namun mengamalkan disiplin gaya hidup sihat memerlukan perubahan sikap dan kesungguhan dalam melaksanakannya.

"Untuk mencapai objektif ini, perlu ada usaha kolaborasi antara profesional, penggubal polisi, industri itu sendiri dan tentunya pihak media.

"Kerjasama antara kerajaan dan industri sama pentingnya. Seperti contoh, industri farmaseutikal boleh membantu menyediakan ubatan pada kos lebih rendah," katanya.

Beliau berkata demikian pada Mesyuarat Saintifik Tahunan Ke-7 Persatuan Hipertensi Malaysia (MSH) di Kuala Lumpur baru-baru ini.

Hadir sama, Pengerusi Jawatankuasa Prof. Datin Dr. Chia Yook Chin, Presiden MSH, Dr. Azani Mohd. Daud dan Pengerusi Saintifik, Datuk Dr. Azhari Rosman.

Rawatan

Rawatan bagi tekanan darah tinggi sehingga kini terbukti mampu mengelak timbulnya penyakit kardiovaskular dan membantu memperbaiki kualiti kehidupan pesakit.

Malangnya pemantauan oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) mendapati bahawa hipertensi kekal sebagai penyakit yang paling lemah pengendaliannya di mana-mana lokasi seluruh dunia.

"Memang ada peningkatan dari segi kadar rawatan kepada pesakit yang disahkan menghidap hipertensi tetapi kadar kawalan masih terlalu rendah," ujar beliau.

Dari segi pengurusan hipertensi, katanya, terapi paling efektif mampu mengawal tekanan darah tinggi hanya jika pesakit berkenaan bersungguh mengambil ubat yang disaran dan mengamalkan gaya hidup sihat.

Katanya, motivasi meningkat apabila pesakit melalui pengalaman positif disokong oleh hubungan komunikasi baik bersama doktor.

"Perkongsian klinisian (doktor)-pesakit yang berasaskan kepercayaan, hormat dan pengetahuan holistik berhubung pesakit amat penting sekali.

"Pesakit lazimnya mementingkan kemudahan akses, tidak perlu menunggu terlalu lama dan respons positif yang mempengaruhi kepuasan serta komitmen terhadap rawatan diberikan," jelasnya.

Kelab Hipertensi Malaysia

Justeru, peranan pertubuhan profesional seperti MSG amat penting terutama dalam merangka aktiviti dan menyebarkan kesedaran di masyarakat umum mengenai hipertensi.

Sehingga kini pelbagai garis panduan ke arah pengurusan hipertensi yang efektif telah diterbitkan.

Sebagai bahan rujukan yang penting dalam amalan klinikal, garis panduan tersebut harus dibuat berdasarkan fakta dan bukti yang terkini.

Sejajar dengan itu, Garis Panduan Amalan Klinikal (CPG) edisi ketiga Pengurusan Hipertensi diterbitkan dua tahun lalu dan Panduan Rujukan Pantasnya dilancarkan pada Mesyuarat Saintifik MSH tersebut.

"Hipertensi merupakan penyakit membawa maut dan dalam kebanyakan kes, pesakit langsung tidak melalui diagnosis.

"Sedangkan, tekanan darah mesti diperiksa jika peluang itu timbul dan doktor berkenaan harus berusaha membantu pesakit yang disyaki menghidapnya," tambah beliau.

Selain itu, adalah penting bagi pengamal perubatan memaklumkan pesakit tentang pentingnya mengambil ubat dan risiko kesan sampingan bagi mengawal tekanan darah dengan betul.

Pada masa sama, MSH menubuhkan Kelab Hipertensi Malaysia (MHC) terdiri daripada ahli di kalangan pesakit dan penjaga untuk menyebarkan kesedaran dan mempromosi kaedah penjagaan bagi penyakit tersebut.

Untuk maklumat lanjut mengenai hipertensi, kunjungi laman web www.msh.org.my atau Kelab Hipertensi Malaysia di http://mhc.msh.org.my. - Utusan

11 kawasan panas baru denggi

KUALA LUMPUR: Sekurang-kurangnya 1,101 kes demam denggi dicatat di seluruh negara membabitkan kawasan di Baling, Kedah, Shah Alam, Selangor dan Miri, Sarawak, dengan tiga kematian dilaporkan antara 24 hingga 30 Januari lalu.

Selain itu, empat negeri Sarawak, Sabah, Negeri Sembilan dan Labuan menunjukkan peningkatan kes ketara. Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Mohd Ismail Merican, (gambar), berkata jumlah kes terkumpul dilaporkan sehingga kini 4,132 kes dengan 14 kematian berbanding 5,534 kes dengan 14 kematian bagi tempoh sama tahun lalu. “Walaupun kes tahun ini lebih rendah berbanding 2009, namun terdapat petunjuk peningkatan membimbangkan jika ia berterusan,” katanya dalam satu kenyataan semalam.
Beliau berkata, 12 ‘kawasan panas’ sudah bebas, tetapi terdapat 11 ‘kawasan panas’ baru dikenal pasti sehingga hujung Januari menjadikan jumlah keseluruhan kepada 30 membabitkan beberapa daerah di Selangor, Johor dan Sarawak.

“Hanya enam daripada 30 kawasan panas itu melaksanakan aktiviti gotong-royong dan akibatnya wujud banyak tempat pembiakan Aedes, sekali gus memudahkan penularan jangkitan denggi berlaku,” katanya. Beliau berkata, dengan peningkatan kes denggi itu, masyarakat digesa memberi kerjasama memeriksa dan menghapuskan tempat pembiakan Aedes di sekitar rumah masing-masing.

“Pemimpin masyarakat setempat juga diminta memainkan tugas lebih aktif bagi menggerakkan aktiviti gotong-royong di kawasan masing-masing. “Tindakan segera anggota masyarakat diperlukan bagi memastikan penyakit itu dapat dikawal dan dicegah daripada terus merebak,” katanya.

Sementara itu, bagi penyakit Chikungunya, Dr Mohd Ismail, berkata sejumlah 76 kes dilaporkan sehingga hujung bulan lalu yang menunjukkan peningkatan 12 peratus.

“Hampir semua iaitu 74 kes dilaporkan di Sarawak sementara dua lagi di Sabah, terdapat 13 lokaliti wabak dilaporkan dengan semuanya di Sarawak,” katanya. - Harian Metro

Anggota polis terima suntikan cegah H1N1


Saiful Azly Kamaruddin diberi suntikan pencegahan H1N1 di Ibu Pejabat Polis Daerah Seremban, semalam.

SEREMBAN 22 Feb. - Anggota polis yang berada di 'barisan hadapan' menjaga keamanan orang ramai menerima suntikan pencegahan virus selesema babi atau influenza A (H1N1) dalam program yang diadakan di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Seremban di sini hari ini.
 
Ketua Polis Daerah Seremban, Asisten Komisioner Saiful Azly Kamaruddin berkata, program itu merupakan susulan daripada suntikan awal yang telah diberikan kepada anggotanya sebelum ini.

Ini katanya, bagi menghadapi gelombang kedua H1NI yang dijangka pada bila-bila masa dan sebagai memastikan anggota polis yang berada di barisan hadapan tidak dijangkiti virus berkenaan.

''Seramai 1,016 orang pegawai dan anggota polis dari IPD ini telah menerima suntikan pencegahan H1N1.

''Anggota polis sentiasa sahaja terdedah dengan ancaman jangkitan virus H1N1, lebih-lebih lagi apabila mereka berurusan dengan orang ramai," katanya selepas menerima suntikan H1N1 di sini hari ini.

Tambah Saiful, suntikan ini merupakan kali kedua diberikan kepada anggota polis oleh petugas Kementerian Kesihatan.

Sementara itu, Asisten Supritendan Selva Kumaran, 45, berkata, tugasannya banyak melibatkan operasi di dalam kelab-kelab hiburan yang mudah terdedah kepada jangkitan virus H1N1.

''Suntikan ini memberikan perlindungan kepada diri saya dalam melakukan tugasan harian.

''Walaupun demam H1N1 ini berbahaya, namun ia bukan alasan kepada polis dalam melaksanakan tugasan harian.

''Di samping itu, saya juga aktif bersukan dan sering kali keluar negara dalam mewakili sukan tertentu," katanya lagi.

Bagi Sarjan Mejar Mahat Abu Bakar, 48, suntikan ini membuktikan pihak polis sentiasa bersiap siaga dalam apa juga bentuk cabaran yang mendatang.

''Tanggungjawab kepada masyarakat tidak boleh diabaikan dan perlu diteruskan.

'Suntikan ini dapat memberi perlindungan kepada kami," katanya. - Utusan

Produk pelangsing beracun


Produk makanan kesihatan yang didakwa boleh menguruskan badan yang dirampas oleh Kementerian Kesihatan di sekitar Subang Jaya, Selangor, semalam.


PETALING JAYA 22 Feb. - Produk makanan tambahan ini didakwa cukup baik untuk kesihatan kerana diperbuat daripada bahan-bahan berkhasiat seperti serbuk soya, strawberi, spirulina, barli dan campuran jus buah-buahan.

Pada masa sama, ia dikatakan berkesan untuk menurunkan berat badan tanpa perlu bersenam dan menahan rasa lapar.

Disebabkan keistimewaan itu, produk tersebut mendapat permintaan tinggi di salon kecantikan dan pusat pelangsing badan di seluruh negara termasuk Sabah dan Sarawak serta negara jiran, Singapura.

Malah ramai pengguna dikatakan berpuas hati kerana produk berkenaan benar-benar berkesan untuk menurunkan berat badan.

Namun, mengejutkan apabila ujian dijalankan Bahagian Perkhidmatan Farmasi, Kementerian Kesihatan baru-baru ini mengesahkan keadaan sebaliknya.

Produk yang didakwa berkhasiat itu sebenarnya boleh membawa maut kerana mengandungi sejenis kimia beracun iaitu 'sibutramine'.

Pengarah Penguat Kuasa Farmasi, Kementerian Kesihatan, Mohd. Hatta Ahmad berkata, 'sibutramine' berada dalam kelas ubat yang disebut sebagai perencat nafsu makan.

Katanya, bahan kimia itu bertindak pada otak dengan merencatkan pusat mengendalikan nafsu makan.

"Ia menyebabkan mereka yang mengambil produk itu hilang selera makan. 'Sibutramine' boleh diambil atas arahan dan pengawasan doktor kerana pengambilan tanpa mengikut dos dibenarkan boleh meninggalkan kesan sampingan dan menyebabkan kematian.

"Antara kesan akibat pengambilan bahan kimia ini ialah badan menjadi lemah, denyutan jantung laju, sakit dada, sesak nafas, mual, sakit perut, muntah, keseronokan melampau, resah dan menjejaskan buah pinggang," katanya pada sidang akhbar di pejabat Bahagian Perkhidmatan Farmasi, Kementerian Kesihatan di sini hari ini.

Mohd. Hatta berkata, menyedari produk itu membahayakan nyawa pengguna, pihaknya hari ini menjalankan serbuan serentak untuk merampas produk itu di lebih 50 salon kecantikan dan pusat pelangsing badan di seluruh negara.

Beliau berkata, serbuan di pejabat pengedarannya di sebuah pusat perniagaan di Subang Jaya dekat sini pada pukul 11.40 pagi ini, berjaya merampas 7,441 kotak produk tersebut bernilai RM1.5 juta.

Katanya, serbuan di tempat-tempat lain tempat pula membawa kepada rampasan produk yang sama bernilai RM500,000.

Tambahnya, kesemua produk tersebut diambil dari sebuah kilang di Mergong, Kedah, untuk diedarkan kepada 303 stokis syarikat berkenaan.

"Syarikat pengedar mendapat keuntungan besar daripada penjualan produk ini kerana setiap satu kotak dibeli pada harga RM30 dari kilang dan dijual dengan harga RM200 untuk pasaran Semenanjung serta RM220 di Sabah dan Sarawak," katanya.

Katanya, syarikat itu didapati melakukan kesalahan di bawah Peraturan Kawalan Dadah dan Kosmetik 1984 yang membawa hukuman denda RM50,000 bagi kesalahan pertama dan RM100,000 bagi kesalahan kedua dan seterusnya. - Utusan

Melaka & Negeri Sembilan: 144 kes demam denggi dikesan

Oleh Rabi 'Atul 'Adawiyah Ismail 
bhnews@bharian.com.my

SEORANG penduduk menunjukkan longkang yang tersumbat dan jadi tempat biak aedes.
RASAH: Sebanyak 144 kes demam disyaki denggi dikesan di negeri ini, termasuk 12 kes denggi berdarah dengan 28 daripada mangsa, berusia bawah 19 tahun, termasuk kanak-kanak, sepanjang Januari lalu.

Walaupun tiada kematian dicatatkan, secara purata kes demam denggi di negeri ini menunjukkan peningkatan ketara.

Situasi itu turut membimbangkan penduduk di Taman Rasah Jaya apabila kawasan perumahan mereka menjadi antara tempat pembiakan nyamuk akibat sistem perparitan yang kurang sistematik menyebabkan air tidak dapat mengalir.

Tinjauan Berita Harian ke taman perumahan lama itu mendapati kebanyakan longkang tidak dapat mengalirkan dengan lancar, menyebabkan air bertakung. Lebih memburukkan keadaan, longkang itu juga dijadikan tempat pembuangan sampah oleh segelintir penduduk yang tidak bertanggungjawab.

Difahamkan, beberapa penduduk di taman itu dijangkiti demam denggi dan Jabatan Kesihatan Daerah Seremban membuat semburan asap setiap minggu.

Penduduk, Rabiah Ahmad, 61, berkata setiap minggu wakil Jabatan Kesihatan datang melakukan semburan asap namun tidak secara menyeluruh. 

"Mereka hanya membuat semburan di bahagian hadapan rumah dan jalan tertentu, bukannya keseluruhan tempat terutamanya di bahagian belakang rumah dan longkang.

"Kami sudah memaklumkan masalah ini kepada pihak berkuasa tetapi tiada tindakan diambil dan mereka masih melakukan perkara sama," dakwanya.

Penduduk, Wong Teck Kong, 66, berharap pihak berkuasa tempatan dapat membaiki longkang di kawasan itu supaya lebih sistematik dan dapat mengalir seperti biasa.

"Kami hanya mampu membersihkannya, tetapi ia akan tetap tersekat di sesetengah kawasan dan menyebabkan air bertakung lama serta menjadi tempat pembiakan nyamuk.

"Ini adalah taman perumahan lama, kebanyakan kemudahan di sini tidak lagi diselenggara dengan baik dan ada yang sudah rosak. Apa yang kami harapkan, pihak berkuasa dapat membaiki kerosakan ini demi kemudahan semua pihak," katanya.

Penduduk, Jaafar Budin, 71, berkata taman yang sudah berusia 27 tahun itu sememangnya banyak menimbulkan masalah kerana banyak kemudahan yang sudah rosak, malah ada rumah di taman itu tidak lagi diduduki dan dibiarkan kosong.

"Masalah seperti itu adalah punca nyamuk banyak di kawasan ini dan kami berharap pihak berkuasa tempatan dapat bekerjasama membantu kami membaiki infrastruktur di sini," katanya. - Berita Harian

Sunday, February 21, 2010

Kempen perangi denggi di ibu negara


DR. Ismail Abu Taat (dua dari kiri) mengedarkan penyembur ubat nyamuk kepada pengguna lebuh raya PLUS sempena Kempen Anti Denggi di Plaza Tol Sungai Besi, Kuala Lumpur, semalam.

KUALA LUMPUR 20 Feb. - Kepulangan warga kota dari kampung sempena cuti Tahun Baru Cina disambut oleh Jabatan Kesihatan Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur dan Putrajaya (JKWPKLP) hari ini dengan pelancaran kempen Katakan Tidak Kepada Denggi.

Bertempat di Plaza Tol Sungai Besi, sebanyak 3,000 beg berisi tin aerosol, risalah, pelekat dan ubat membunuh jentik-jentik diberikan kepada pengguna Lebuh Raya Utara Selatan.

Aktiviti yang sama turut diadakan di Plaza Tol Gombak hari ini dengan penyerahan 1,000 beg kepada pengguna Lebuh Raya Pantai Timur.

Ketua Pengarah JKWPKLP, Dr. Ismail Abu Taat berkata, langkah pencegahan perlu diambil serius memandangkan jumlah kematian akibat denggi terus meningkat.

''Berdasarkan statistik Kementerian Kesihatan bagi enam minggu pertama tahun ini, sebanyak 23 kematian dilaporkan dan 14 daripadanya berlaku di Selangor dan Kuala Lumpur,'' katanya selepas menyerahkan beg berkenaan kepada pemandu di Plaza Tol Sungai Besi di sini.

Kempen yang bertujuan meningkatkan kesedaran orang ramai tentang bahaya denggi itu mendapat kerjasama Reckitt Benckiser (M) Sdn. Bhd. selaku penaja.

Ismail berkata, sebanyak 6,293 kes demam denggi dicatatkan di seluruh negara dengan 3,381 daripadanya berlaku di Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya.

''Kami berharap dengan pemberian aerosol dan ubat membunuh jentik-jentik ini, orang ramai menggunakannya sesampai saja mereka di rumah," ujarnya.

Ini kerana jelasnya, rumah yang kosong mempunyai potensi sebagai tempat pembiakan nyamuk aedes.

Beliau turut menggesa orang ramai agar meluangkan masa 10 minit setiap minggu untuk membersihkan kediaman masing-masing bagi memastikan ia bebas daripada nyamuk aedes. - Utusan

Urat kaki bersimpul


Kesan urat-urat bersimpul yang timbul
di permukaan kulit (kiri) dan vena verikos yang berjaya dirawat (kanan).


BERDIRI atau duduk terlalu lama memang tidak baik untuk kesihatan. Tapi kadang-kadang kita tidak ada pilihan lain. Kesan daripada duduk atau berdiri terlalu lama itu sebenarnya akan menyebabkan pelebaran urat darah atau vena dalam bahagian tubuh terutama di kaki.

Menurut pakar fisioterapi dari Hospital Angkatan Tentera Terendak, Melaka, Kapten Hamid Ahmad, kemunculan vena verikos (varicose veins) mudah dikesan kerana ia akan dapat dilihat menerusi simpulan urat-urat berwarna kebiruan yang ada kalanya akan timbul di permukaan kulit terutama di bahagian betis dan kaki.

"Asal perkataan verikos ini sebenarnya daripada bahasa latin iaitu varix yang bermaksud simpul. Semua pembuluh darah berpotensi menjadi verikos, tapi urat yang paling berisiko adalah di betis dan kaki. Ini disebabkan peningkatan tekanan pada urat di bahagian bawah tubuh.

"Kajian menunjukkan sebanyak 70 peratus wanita mengandung mengalami masalah ini. Ini kerana, kehamilan meningkatkan aliran darah dalam tubuh, tapi sebaliknya mengurangkan aliran darah ke bahagian pelvis.

"Perubahan pusingan darah ini untuk membantu perkembangan janin, namun pada satu aspek ia melebarkan vena di kaki. Varicose vein pada wanita mengandung memang akan menjadi lebih teruk pada penghujung kehamilan," ujar Hamid ketika ditemu bual pada sesi bengkel kesihatan untuk para fisioterapi di Hotel Mahkota, Melaka, baru-baru ini.

Bengkel bertajuk Rehabilitasi Fisioterapi untuk Kecederaan Sukan ini adalah anjuran syarikat pembekal alat bantuan perubatan tanah air, Pinang Medical Supplies.

Menurut Hamid, wanita sememangnya begitu prihatin dengan keadaan ini kerana tidak mahu kaki kelihatan tidak menarik kerana timbul urat-urat yang bersimpul-simpul.

Menurutnya, bagi yang tidak mengandung pula, iaitu mereka perlu berdiri atau duduk untuk satu jangka masa panjang ketika kerja seperti guru dan pekerja kilang, penyakit ini boleh menyebabkan rasa ngilu dan tidak selesa.

Dan jika dibiarkan ia boleh menjadi serius. 

"Selain mengandung, faktor lain yang menyumbang kepada masalah ini ialah pekerjaan, umur dan berat badan. Lebih gemuk seseorang maka mudahlah verikos vena terhasil.

"Pada peringkat awal, pesakit mungkin akan mengalami simptom seperti cepat penat, rasa berat dan sengal otot. Di peringkat akhir pula hingga boleh menyebabkan luka atau ulser pada urat tersebut," jelasnya.

Cara mengelakkan

Perubatan moden menawarkan pelbagai kaedah rawatan untuk penyakit ini dan biasanya ia membabitkan pembedahan bergantung kepada tahap keseriusan penyakit. Tetapi tentu ramai daripada kita meletakkan pilihan tersebut sebagai yang terakhir jika ada ikhtiar yang lebih baik.

Memang diakui wanita lebih berisiko untuk mendapat penyakit ini, bagaimanapun ia boleh dielak dengan pemakaian stokin, penjagaan berat badan dan senaman yang berkala.

"Jika anda mula merasa berat untuk bergerak di bahagian kaki, tak boleh berdiri atau duduk untuk satu jangka masa panjang, kulit berubah warna, mengelupas, ulser kulit, otot lemah, kulit gatal atau rengsa anda mungkin mengalami penyakit ini. Jadi jumpalah doktor anda untuk berbincang dengan lebih lanjut tentang cara mengelakkan ia menjadi lebih teruk," katanya yang telah berpengalaman selama lebih 10 tahun dalam bidang fisioterapi.

Salah satu cadangan yang pasti diberikan oleh pegawai perubatan ialah pemakaian stokin.

Bagaimanapun ia bukanlah stokin biasa. Ia diperbuat daripada mesin berkualiti menggunakan teknologi canggih dari Jerman.

Stokin yang dinamakan OPPO Compression Stocking ini berfungsi secara perlahan-lahan mengurangkan tekanan pada bahagian buku lali ke paha sekali gus meningkatkan aliran darah secara betul ke bahagian jantung.

"Ia diperbuat dari silikon dan getah khas untuk mengelakkan daripada bergumpal dan melucut ke bawah," ujar Hamid.

Hamid menambah, bagaimanapun pemakaiannya bergantung pada cadangan pakar terapi fisioterapi sama ada untuk perlindungan atau juga pencegahan. - Utusan

Legakan hidung tersumbat


Dr. Balwant Singh Gendeh (tengah) bersama Dr. Tan Teik Wooi (kanan) dan Francis Del-Val menunjukkan penyembur hidung Avamys pada majlis pelancaran produk tersebut di Kuala Lumpur, baru-baru ini.

HIDUNG berhingus dan tersumbat adalah tanda alahan disebabkan unsur seperti tungau debu, bulu binatang atau debunga pada saluran hidung menjadinya sakit dan bengkak.

Pensyarah Kanan, JabatanTekak dan Telinga (ENT), Pusat Perubatan Universiti Kebangsaan Malaysia, Profesor Datuk Dr. Balwant Singh Gendeh berkata, di Barat perubahan musim menyebabkan kandungan debunga yang lebih tinggi pada masa-masa tertentu menyumbang kepada masalah ini, ia dikenali sebagai 'hay fever'.

Simptomnya

Tetapi di Malaysia, faktor yang paling biasa ialah tungau debu yang menjadikan simptomnya dialami sepanjang tahun.

Katanya, dianggarkan seorang daripada tiga rakyat Malaysia mengalami sejenis alahan dengan 60 peratus daripadanya berlaku pada peringkat masih bayi iaitu sebelum usia meningkat setahun.

"Walaupun alahan jarang sekali membawa maut, kesannya kepada mereka yang mengalaminya termasuk tanda-tanda fizikal dan tekanan emosi berikutan pelbagai halangan yang membantutkan perjalanan hidup mereka .

"Walaupun begitu, kesedaran mengenai alahan di kalangan rakyat Malaysia masih agak rendah," kata Balwant.

Tambah beliau, ramai yang tidak sedar bahawa alahan tercetus atas sebab yang khusus dan kesannya boleh mengganggu aktiviti dan prestasi harian.

Disebabkan ini, ramai yang mengalami alahan tidak mendapatkan rawatan hingga menjadi serius seperti sakit kepala, sesak nafas, air hidung meleleh, gangguan tidur dan hilang tumpuan.

Tetapi kini, mereka yang sering mengalami hidung berhingus dan tersumbat kini mempunyai pilihan baru iaitu dengan penggunaan Avamys.

Ia merupakan sejenis penyembur hidung dengan reka bentuk unik dan dipaten bagi penggunaan yang lebih mudah dan berkesan.

Pengurus Hal Ehwal Perubatan di GlaxoSmithKline Pharmaceuticals bagi Malaysia, Singapura dan Brunei, Dr. Tan Teik Wooi berkata, Avamys mengurangkan serta melegakan radang pada hidung.

"Walaupun terdapat banyak jenis rawatan untuk melegakan pelbagai simptom alahan rinitis, pilihan paling berkesan untuk jangka masa panjang ialah semburan hidung yang mengandungi kortikosteroid dengan dos rendah yang dihidu terus pada hidung untuk mengawal keradangan," katanya. - Utusan