Tuesday, April 13, 2010

57 kes positif H1N1 di Pahang

KUANTAN 12 April - Sebanyak 57 kes positif virus Influenza A (H1N1) dilaporkan di Pahang sejak 1 Januari lalu hingga hari ini, kata Pengerusi Jawatankuasa Kerajaan Tempatan, Alam Sekitar dan Kesihatan negeri, Datuk Hoh Khai Mun.

Menurut beliau, daripada jumlah itu, Pekan mencatatkan kes tertinggi iaitu 24 kes diikuti Kuantan sebanyak 10 kes, Rompin dan Raub masing-masing lapan kes manakala Lipis dan Maran masing-masing enam dan satu kes.

Bagaimanapun katanya, keadaan wabak H1N1 di negeri ini masih lagi terkawal dan tiada pesakit dilaporkan kritikal atau perlu dimasukkan ke unit rawatan rapi (ICU).

"Namun, kami masih berada dalam keadaan berjaga-jaga bagi mengelak sebarang keadaan tidak diingini berlaku," katanya pada sidang akhbar di pejabatnya di sini hari ini.

Khai Mun memberitahu, Kementerian Kesihatan memperuntukkan sebanyak 24,000 suntikan vaksin kepada hospital-hospital kerajaan di negeri ini.

"Suntikan itu akan diberikan kepada mereka yang mudah terdedah kepada jangkitan virus itu seperti bomba, polis, veterinar, imigresen dan orang awam.

"Suntikan ini akan melindungi mereka daripada jangkitan virus pembunuh itu selama setahun dan orang ramai boleh mendapatkannya secara percuma di setiap hospital kerajaan," jelasnya.

Tambahnya, seramai 4,866 orang telah diberikan suntikan dan bekalan itu mencukupi kepada lebih 14,000 orang lagi.

Selain itu katanya, sebanyak 17,872 poster dan 673 risalah berkaitan H1N1 telah diedarkan sejak tahun lalu kepada orang ramai untuk memberikan kesedaran kepada mereka supaya lebih berhati-hati.

"Saya menasihati orang awam supaya menjaga kebersihan diri dengan sentiasa memakai bahan pencuci tangan selain kerap mandi supaya badan tidak mudah dijangkiti virus ini," katanya. - Utusan

No comments:

Post a Comment