Thursday, October 8, 2009

Pakai penutup hidung, mulut


PENGETUA Sekolah Menengah Sri Permaisuri, Razana Aini Ali Dawam memeriksa suhu badan seorang pelajar sebelum menduduki peperiksaan PMR di Cheras, Kuala Lumpur, semalam. – UTUSAN/ZULHAFIZ HANAFIAH

KUALA LUMPUR 7 Okt. – Kementerian Kesihatan menasihatkan calon Penilaian Menengah Rendah (PMR) yang mempunyai gejala penyakit serupa influenza (ILI) agar memakai penutup hidung dan mulut.

Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr. Mohd Ismail Merican berkata, perkara itu penting kerana selagi mereka mempunyai tanda-tanda atau gejala ILI, mereka masih menjadi punca jangkitan kepada pelajar lain.

‘‘Kementerian Kesihatan juga meminta kerjasama petugas peperiksaan agar pelajar yang mempunyai gejala ILI diasingkan daripada pelajar yang sihat,’’ katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.

Beliau turut menasihatkan ibu bapa atau penjaga sentiasa memantau tahap kesihatan anak-anak mereka termasuk memaklumkannya kepada pihak sekolah.

Sementara itu jelasnya, tiada kematian akibat selesema babi atau influenza A (H1N1) dilaporkan hari ini dengan jumlah kematian kekal 77 orang.

Katanya, sebanyak 195 kes baru dengan gejala ILI dimasukkan ke hospital untuk rawatan hari ini manakala 227 kes dibenarkan keluar.

Beliau berkata, sebanyak 769 kes ILI masih dirawat di seluruh negara dengan 40 daripadanya disahkan positif H1N1.

Menurutnya, daripada 40 kes H1N1 yang masih dirawat itu, sebanyak 13 kes kini berada di Unit Rawatan Rapi (ICU).

Beliau memberitahu, 10 daripada 13 kes H1N1 yang sedang dirawat di ICU mempunyai faktor risiko iaitu kanak-kanak bawah lima tahun (lima kes), penyakit kronik (tiga kes) dan obesiti (dua kes).

‘‘Walaupun kebelakangan ini laporan kes H1N1 semakin berkurangan, Kementerian Kesihatan ingin menegaskan bahawa penularan penyakit itu masih lagi aktif di dalam komuniti,” katanya.

Sehubungan itu, beliau meminta orang ramai terus berwaspada dan sentiasa mengamalkan langkah-langkah pencegahan membendung penularan wabak itu. - Utusan

No comments:

Post a Comment