Thursday, January 21, 2010

355 pesakit baru gejala serupa ILI dikesan


KUALA LUMPUR - Seramai 355 pesakit baru dengan gejala serupa Influenza (ILI) dimasukkan ke hospital sepanjang tempoh 10 hingga 16 Januari lalu, kata Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Dr Mohd Ismail Merican.

Beliau berkata, dalam tempoh yang sama juga 339 kes telah discaj keluar.

“Jumlah kes ILI yang masih dirawat di seluruh negara sehingga Sabtu lalu, sebanyak 341 kes di 43 hospital kerajaan.

“Daripada jumlah tersebut hanya 25 pesakit atau 7.3 peratus merupakan kes Influenza A (H1N1) yang disahkan melalui ujian makmal,” katanya dalam satu kenyataan semalam.

Beliau berkata, terdapat lima kes H1N1 sedang dirawat di Unit Rawatan Rapi dengan empat daripadanya mempunyai faktor risiko manakala seorang tiada faktor risiko.

”Sehingga 16 Januari lalu, jumlah terkumpul kes positif Influenza A (H1N1) adalah 12,356 dan jumlah kematian terkumpul kekal 77 orang,” katanya.

Beliau berkata, satu kejadian kluster ILI dilaporkan berlaku di Kem Program Latihan Khidmat Negara (PLKN) Geokosmo Sungai Selisek, Hulu Selangor pada 16 Januari lalu, bagaimanapun kedua-dua sampel yang diambil adalah negatif untuk Influenza A. :

Dr Mohd Ismail turut mengingatkan pelatih-pelatih dan pihak berkuasa di kem PLKN agar terus mengamalkan langkah-langkah pencegahan dan kawalan jangkitan H1N1.

Dalam satu kenyataan berlainan, Dr Mohd Ismail berkata, ujian terhadap sekumpulan pekerja sebuah kilang di Bandar Baru Bangi, Selangor yang mengalami gejala demam, batuk dan selsema sejak Jumaat lalu menunjukkan yang mereka hanya mengalami demam selsema biasa akibat jangkitan virus Influenza bermusim.:

”Walaupun 11 daripada 45 orang yang mengalami gejala itu pada awalnya diuji positif terhadap Influenza A, namun ujian pengesahan Influenza A (H1N1) di sebuah makmal rujukan menunjukkan kesemuanya negatif,” katanya. - Sinar Harian

No comments:

Post a Comment