Saturday, January 23, 2010

Kesihatan isytihar kempen habis-habisan hapus denggi


PULAU PINANG, 23 Jan (Bernama) -- Kementerian Kesihatan mengisytiharkan kempen habis-habisan menghapus denggi selepas mencatat 11 kematian dan 2,713 kes tahun ini.

Menterinya Datuk Seri Liow Tiong Lai berkata jumlah kematian akibat demam denggi meningkat minggu ini khususnya di Selangor.

"Demam denggi dalam negara meningkat dan jumlah ini merupakan petunjuk yang harus mengejutkan setiap orang bertindak oleh kerana dari 17 Jan hingga 21 Jan, kita mencatatkan 776 kes denggi dengan enam kematian," katanya kepada pemberita selepas merasmikan Teknologi kesegaran sauna, "Freshural Korean Sauna Technology" di sini hari Sabtu.

Beliau berkata walaupun terdapat penurunan jumlah kes denggi berbanding tahun lepas dalam tempoh yang sama iaitu 4,213 kes tetapi jumlah kematian bagi kedua-dua tahun adalah sama iaitu 11.

Katanya, pada 2009 jumlah kes yang direkodkan ialah 4,100 dengan 88 kematian sementara pada tahun sebelumnya 4,900 kes dengan 112 kematian.

Bagaimanapun, Liow berkata Pulau Pinang belum mencatat sebarang kematian akibat demam denggi tetapi jumlah kes penyakit itu telah mencecah 85 tahun ini. -- BERNAMA

No comments:

Post a Comment