Sunday, April 25, 2010

H1N1: Satu Lagi Kematian Melibatkan Lelaki 63 Tahun

KUALA LUMPUR, 25 April (Bernama) -- Satu lagi kematian berkaitan virus influenza A (H1N1) dilapor, membabitkan seorang lelaki berusia 63 tahun yang menghidap penyakit paru-paru kronik.

Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Dr Mohd Ismail Merican berkata lelaki terbabit dimasukkan ke Hospital Tuanku Jaafar, Seremban pada 22 April lepas dan meninggal dunia keesokan harinya.

Beliau berkata walaupun kes itu disahkan positif jangkitan virus H1N1 melalui ujian PCR, pakar perubatan yang mengendalikan kes itu mengesahkan kematian disebabkan jangkitan bakteria dalam darah berdasarkan keputusan ujian darah yang dijalankan.

"Oleh itu jumlah kematian H1N1 seluruh negara masih kekal 80 orang," katanya dalam kenyataan.

Mengenai jumlah kes terkumpul, Dr Mohd Ismail berkata sehingga 5.30 petang semalam sejumlah 39 kes disahkan influeza A(H1N1) dilaporkan menjadikan jumlah kes terkumpul setakat ini 13,436 kes.

Dr Mohd Ismail berkata sehingga pukul 8 pagi ini, pihaknya menerima tiga laporan kejadian kluster ILI dari tiga negeri iaitu Pahang, Melaka dan Kedah.

Beliau berkata jumlah kes ILI yang masih dirawat di wad adalah 545 kes dan daripada jumlah itu 60 kes (11 peratus) disahkan positif influenza A (H1N1) manakala 10 kes dirawat di Unit Rawatan Rapi dengan sembilan daripadanya mempunyai faktor risiko.

"Majoriti kematian yang dikaitkan dengan jangkitan virus H1N1 melibatkan mereka yang mempunyai faktor-faktor risiko seperti asma, diabetes, penyakit buah pinggang, ibu mengandung dan kegemukan.

"Oleh itu orang ramai yang mempunyai faktor risiko dinasihatkan supaya segera mendapatkan pelalian vaksin H1N1 di 104 fasiliti kementerian di seluruh negara," katanya.

Untuk mendapatkan maklumat lanjut berkenaan virus H1N1 orang ramai boleh melayari laman web kementerian di alamat http://h1n1.moh.gov.my atau menghubungi hotline kementerian di talian 03-88810200/300. -- BERNAMA

Bookmark and Share

No comments:

Post a Comment