Wednesday, August 18, 2010

Tiga Kem PLKN Di Perak Diminta Hentikan Aktiviti Air

IPOH 17 Ogos - Tiga kem Program Latihan Khidmat Negara (PLKN) di Perak diminta menghentikan sebarang aktiviti air serta merta bagi mengelak kemungkinan jangkitan bakteria leptospirosis atau virus kencing tikus.

Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan, Kerajaan Tempatan, Hal Ehwal Pengguna, Alam Sekitar dan Pengangkutan Awam Datuk Dr Mah Hang Soon berkata siasatan awal Jabatan Kesihatan Perak (JKP) mendapati Kem Nilam Ehsan di Bidor, Kem Kepimpinan Gemilang di Gopeng dan sebuah kem di Kuala Kangsar kini berdepan risiko virus ini.

"Ketiga-tiga kem terbabit telah dinasihatkan supaya menghentikan aktiviti air dan JKP sedang menjalankan ujian lanjut ke atas kem berkenaan.

"Ujian yang dijalankan adalah antara langkah pencegahan terhadap penyakit terbabit namun orang ramai dinasihati tidak panik dengan perkembangan virus ini kerana ia boleh dirawat jika dapat dikesan di peringkat awal," katanya kepada pemberita selepas menghadiri taklimat ringkas berkenaan virus terbabit di sini Selasa.

Beliau juga berkata pihaknya tidak bercadang untuk menutup kem itu.

Dr Mah berkata statistik kes bagi virus berkenaan pada tahun lepas merekodkan sebanyak 280 kes dan daripada jumlah itu 19 kematian dilaporkan.

Beliau berkata bagi tempoh Januari hingga Jun tahun ini, sebanyak 170 kes dilaporkan dengan 13 kematian.

Masyarakat awam harus sedar tentang tanda-tanda awal virus itu dan mendapatkan rawatan dengan segera jika terdapat sebarang tanda untuk mengelakkan jangkitan itu bertambah teruk dan boleh meragut nyawa, katanya. - BERNAMA

1 comment:

  1. Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,jangan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohan dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI
    Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,janan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohon dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI

    ReplyDelete