Wednesday, August 18, 2010

Tiga Kem PLKN Di Perak Diminta Hentikan Aktiviti Air

IPOH 17 Ogos - Tiga kem Program Latihan Khidmat Negara (PLKN) di Perak diminta menghentikan sebarang aktiviti air serta merta bagi mengelak kemungkinan jangkitan bakteria leptospirosis atau virus kencing tikus.

Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan, Kerajaan Tempatan, Hal Ehwal Pengguna, Alam Sekitar dan Pengangkutan Awam Datuk Dr Mah Hang Soon berkata siasatan awal Jabatan Kesihatan Perak (JKP) mendapati Kem Nilam Ehsan di Bidor, Kem Kepimpinan Gemilang di Gopeng dan sebuah kem di Kuala Kangsar kini berdepan risiko virus ini.

"Ketiga-tiga kem terbabit telah dinasihatkan supaya menghentikan aktiviti air dan JKP sedang menjalankan ujian lanjut ke atas kem berkenaan.

"Ujian yang dijalankan adalah antara langkah pencegahan terhadap penyakit terbabit namun orang ramai dinasihati tidak panik dengan perkembangan virus ini kerana ia boleh dirawat jika dapat dikesan di peringkat awal," katanya kepada pemberita selepas menghadiri taklimat ringkas berkenaan virus terbabit di sini Selasa.

Beliau juga berkata pihaknya tidak bercadang untuk menutup kem itu.

Dr Mah berkata statistik kes bagi virus berkenaan pada tahun lepas merekodkan sebanyak 280 kes dan daripada jumlah itu 19 kematian dilaporkan.

Beliau berkata bagi tempoh Januari hingga Jun tahun ini, sebanyak 170 kes dilaporkan dengan 13 kematian.

Masyarakat awam harus sedar tentang tanda-tanda awal virus itu dan mendapatkan rawatan dengan segera jika terdapat sebarang tanda untuk mengelakkan jangkitan itu bertambah teruk dan boleh meragut nyawa, katanya. - BERNAMA

No comments:

Post a Comment