Tuesday, August 17, 2010

Tingkat kesedaran penduduk

SELAYANG 15 Ogos – Sikap orang ramai yang mengambil mudah terhadap persekitaran rumah adalah punca bilangan kes demam denggi di Selangor semakin meningkat dan membimbangkan.

Statistik menunjukkan 21,309 kes denggi termasuk 69 melibatkan kematian dilaporkan berlaku di seluruh negara sejak Januari lalu. Selain Kuala Lumpur, Selangor mencatat paling banyak kes dengan purata 52 kes demam denggi mulai 2007 hingga tahun lalu.

Subahan Kamal dan Aznil Nawawi bersama penduduk melafazkan janji untuk memerangi Aedes dan denggi sewaktu program Combi di Kampung Bendahara, Selayang baru-baru ini.

Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Templer, Datuk Subahan Kamal berkata, sehubungan itu, masyarakat perlu menyertai Program Komunikasi Untuk Mengubah Tingkah Laku (Combi) yang diperkenalkan sejak 2003 bagi menentang nyamuk Aedes dan demam denggi.

Melalui Combi, penduduk akan membantu Jabatan Kesihatan melaksanakan aktiviti pencegahan menerusi gotong royong pembersihan persekitaran, selain menjadi sukarelawan seperti menasihati jiran mendapatkan rawatan segera di klinik berhampiran serta mengingatkan mereka supaya membuat pemeriksaan dan menghapuskan tempat pembiakan nyamuk Aedes.

“Penglibatan aktif penduduk di beberapa kawasan perumahan di daerah ini dalam menjayakan Combi memberi impak positif berikutan terdapat penurunan kes demam denggi di beberapa kawasan yang sebelumnya aktif.

“Bagaimanapun sejak akhir-akhir ini aktiviti ini terutama di daerah Gombak telah merosot sekali gus menyumbang kepada peningkatan semula jumlah kes denggi,” ujarnya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui selepas hadir pada kempen kesedaran ‘Jom Ganyang Aedes’, bagi meningkatkan kesedaran orang ramai mengenai bahaya demam denggi.

Turut hadir pelakon dan pengacara televisyen terkenal, Aznil Nawawi yang dilantik sebagai ikon kempen anjuran Kementerian Kesihatan itu.

Subahan tidak menafikan masih terdapat sebilangan kecil masyarakat tidak prihatin dengan membiarkan tapak pembiakan Aedes wujud di kawasan kediaman dan premis perniagaan mereka.

Katanya, dalam hal ini, mereka tidak boleh meletakkan tanggungjawab mengawal dan menghapuskan tempat pembiakan Aedes kepada pihak berkuasa tempatan (PBT) atau Jabatan Kesihatan negeri atau daerah semata-mata, sebaliknya menjadi tanggungjawab bersama.

Beliau berkata, masyarakat perlu memberikan kerjasama sepenuhnya menghapuskan tempat pembiakan Aedes dengan melakukan pemeriksaan di kawasan kediaman dan premis masing-masing.

Beliau berkata, usaha yang dilakukan di setiap kawasan perumahan termasuk mewujudkan pasukan Combi selain memperhebatkan aktiviti pembersihan bagi memastikan semua kawasan yang dikenal pasti menjadi tempat pembiakan Aedes dihapuskan.

Menurutnya, tindakan agresif penting supaya bilangan kes demam denggi di negeri ini dapat dikawal dan dikurangkan manakala kematian akibat denggi juga boleh dielakkan.

“Saya berharap masyarakat dapat memberi kerjasama dengan melibatkan diri dalam aktiviti pencegahan  denggi dengan membuat pemeriksaan di kawasan kediaman dan premis masing-masing selama 10 minit setiap minggu bagi menghapuskan tempat pembiakan Aedes selain mengaktifkan program Combi,” ujarnya. - UtusanShare
|


1 comment:

  1. Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,jangan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohan dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI
    Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,janan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohon dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI

    ReplyDelete