Wednesday, August 19, 2009

Tengku Puan Pahang, anak bebas H1N1


TENGKU Puan Pahang ceria bersama putera dan puteri baginda ketika meninggalkan Hospital Tengku Ampuan Afzan (HTAA), di Kuantan, semalam.

KUANTAN: "Tempoh 12 hari menjalani rawatan di wad selepas disahkan dijangkiti Influenza A (H1N1) adalah saat paling getir dalam hidup saya apatah lagi mengenangkan nasib lima anakanda yang turut menempuh saat mencemaskan ini," kata Tengku Puan Pahang, Tunku Azizah Aminah Maimunah Iskandariah Sultan Iskandar.

Tunku Azizah Aminah bersyukur selepas doktor mengesahkan baginda dan lima anakandanya bebas jangkitan H1N1 sebelum dibenarkan keluar dari wad Diraja Hospital Tengku Ampuan Afzan (HTAA), kira-kira jam 11.45 pagi, semalam.

Baginda juga bersyukur melihat keadaan lima anaknya Tengku Hassanal Ibrahim Alam Shah, 14, Tengku Muhammad Iskandar Ri'ayatuddin Shah, 12, pasangan kembar Tengku Ahmad Ismail Mu'adzam Shah dan Tengku Puteri Afzan Aminah Hafidzatullah, 9, dan Tengku Puteri Jihan Khalsom 'Athiyatullah, 7, kini kembali ceria.

Menceritakan kembali detik apabila doktor memaklumkan anaknya Tengku Muhammad disahkan mengidap H1N1, baginda berkata, hatinya ketika itu tidak keruan dan sudah dapat menjangkakan keputusan yang akan dimaklumkan doktor.

"Masih terngiang-ngiang lagi bagaimana Tengku Muhammad ketika itu menjerit 'mama... Muhammad tidak mahu mati.... Muhammad tidak mahu H1N1," katanya.

"Bila Tengku Muhammad kata dia akan mati, saya kemudian memberitahunya bahawa kita tidak akan mati kerana sudah diberi rawatan sambil menasihatkannya rajin makan ubat, minum air banyak, jangan risau banyak berdoa serta dengar cakap mama dan doktor... Insya-Allah," katanya.

Baginda berkata, apa yang berlaku kepadanya dan anak dianggap dugaan Allah. - Berita Harian.

No comments:

Post a Comment