Sunday, January 10, 2010

Pahang sasar turunkan denggi

KUANTAN 9 Jan. – Jabatan Kesihatan Pahang yakin mencapai sasaran untuk menurunkan jumlah kes denggi di negeri ini sehingga 800 kes pada tahun ini.

Pengerusi Jawatankuasa Kerajaan Tempatan, Alam Sekitar dan Kesihatan negeri, Datuk Hoh Khai Mun berkata, keyakinan itu berdasarkan penurunan sehingga 891 kes denggi pada tahun lalu berbanding 1,237 kes pada tahun 2008.

Menurutnya, penurunan tersebut adalah hasil kerjasama bersepadu semua pihak dan kesedaran penduduk terhadap bahaya denggi.

‘‘Sasaran ini penting memandangkan masyarakat semakin peka dalam membantu mencegah pembiakan nyamuk aedes di kawasan tempat tinggal masing-masing,” katanya kepada pemberita ketika ditemui di sini hari ini.

Khai Mun yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Bilut berkata, penubuhan program Komunikasi Untuk Perubahan Tingkah Laku (COMBI) dianggap mencapai matlamatnya dalam memastikan perebakan wabak denggi dapat ditangani dengan baik.

Katanya, ia dapat dilihat apabila kawasan yang selama ini mempunyai kadar kes denggi yang tinggi, berjaya dikurangkan selepas penubuhan COMBI.

‘‘Sedangkan kawasan yang belum mempunyai COMBI, kekal sebagai kawasan yang mempunyai kadar kes denggi yang tinggi,” jelasnya.

Beliau menambah, usaha proaktif Jabatan Kesihatan yang menjalankan kerja-kerja penyemburan dan pemeriksaan berterusan juga merupakan faktor penurunan kadar kes denggi.

‘‘Program Cari dan Musnah yang dilaksanakan Jabatan Kesihatan juga berkesan dalam memusnahkan tempat pembiakan nyamuk aedes,” katanya.

Dalam pada itu, Khai Mun memberi amaran kepada penduduk yang membiarkan kediaman mereka menjadi tempat pembiakan nyamuk aedes.

Tegas beliau, mereka yang didapati bersalah boleh dikenakan tindakan iaitu denda tidak lebih RM10,000 atau dua tahun penjara atau kedua-duanya sekali. - Utusan

No comments:

Post a Comment