Sunday, March 7, 2010

Bahaya lemah otot

 

Myasthenia Gravis yang lazim dialami wanita bawah 40 tahun dan lelaki berusia boleh bawa maut jika dibiarkan tanpa rawatan

PENYAKIT Myasthenia Gravis (MG) mungkin asing bagi kita yang sebaliknya lebih biasa melihat kesannya dalam bentuk masalah otot lemah, sebelah mata layu dan hampir tertutup serta kesukaran bernafas.

Hakikatnya, MG adalah sejenis penyakit yang menyebabkan otot menjadi lemah. Malah mengikut statistik antarabangsa, pada bila-bila masa saja, satu bagi setiap 20,000 orang, boleh mengalami MG.

Bagaimanapun ia bukanlah penyakit keturunan dan boleh dirawat secara berkesan untuk membantu pesakit menikmati kehidupan yang berkualiti dan normal jika mereka peka dengan kehadiran tanda-tanda atau simptomnya. Ini seperti kesukaran bercakap, payah menelan makanan, sebelah mata layu dan penglihatan terjejas.

Tidak kurang juga yang berdepan masalah seperti kesukaran bertutur atau sengau serta otot leher lemah yang menyebabkan bahagian tengkuk itu menjadi lemah. Apa yang membahayakan, jika dibiarkan tanpa rawatan, pernafasan boleh terhenti terus dan membawa maut.

Namun, perlu diingat, tanda-tanda penyakit MG berbeza mengikut pesakit. Tetapi biasanya ia bermula apabila otot-otot menjadi lemah. Semakin kerap otot itu digunakan, pesakit terasa semakin lemah dan masalah ini boleh dikurangkan dengan merehatkan otot berkenaan. Andai dibiarkan, gejala ini boleh menjadi lebih teruk.

Penyakit MG ini juga lazimnya menyerang wanita berusia kurang daripada 40 tahun dan lelaki berusia lebih 60 tahun.

Pakar Runding Neurologi Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM), Profesor Dr Goh Khean Jin, menjelaskan MG, adalah penyakit autoimun yang mana sistem imun tubuh yang sepatutnya berfungsi melawan jangkitan dan bendasing, mengenal pasti reseptor ototnya sendiri (receptor acetylcholine) sebagai bahan asing dan menyerangnya dengan mengeluarkan antibodi.

“Antibodi ini menyekat reseptor acetylcholine daripada bertindak balas seperti biasa dan seterusnya akan mengganggu pengecutan otot,” katanya.

Antibodi yang selalu dikaitkan dengan MG adalah antibodi reseptor acetylcholine yang kebanyakannya dihasilkan dalam kelenjar timus yang terletak di bawah tulang dada (sternum).

Kelenjar timus ada kena mengena dengan transmisi saraf untuk menggerakkan tangan dan kaki. Ketika bayi, kelenjar timus menghasilkan antibodi. Kelenjar ini bagaimanapun semakin kecil apabila bayi membesar. Atas alasan ini, kebanyakan pesakit MG pada tahap tertentu boleh pulih selepas membuang kelenjar timus.

Begitupun sehingga kini pakar perubatan masih belum faham mengapa antibodi ini bertindak sedemikian.

Pakar Runding Kanan Neurologi PPUM, Dr Nortina Shahrizaila pula berkata, kumpulan otot yang terjejas oleh MG adalah seperti otot mata (kelopak mata layu (ptosis), penglihatan menjadi kabur atau berganda apabila otot yang berkaitan dengan pergerakan mata terjejas); otot di muka leher dan tekak (susah menelan, susah bercakap dan leher lemah).

Otot lain termasuk otot di lengan (susah mengangkat lengan melebihi paras kepala); otot paha (susah bangkit dari duduk, susah menaiki tangga); kelemahan otot dada (sesak nafas apabila menggunakan banyak tenaga dan rasa mengah apabila berbaring terlentang.

“Kelemahan yang menyerang setiap penyakit adalah berbeza dan sesetengah pesakit mendapati hanya otot mata mereka yang terjejas sementara otot anggota lain kekal normal,” katanya.

Antara ujian yang boleh dilakukan untuk mengenalpasti penyakit ini adalah ujian darah untuk mengesan antibodi terhadap reseptor acetylcholine, ujian elektrodiagnostik, imbasan dada untuk melihat kelenjar timus dan ujian pernafasan bagi pesakit yang mengalami lemah otot pernafasan.

Jenis rawatan yang diberikan pula bergantung kepada sifat dan tahap penyakit antaranya Perubatan Anticholinesterase, steroid dan immunosuppressant

Bagi sesetengah kes yang serius, pesakit perlu dimasukkan ke hospital kerana otot perlu dikuatkan serta merta. Pesakit begini perlu menjalani terapi pertukaran plasma (dengan mengeluarkan antibodi tidak normal daripada aliran darah) atau rawatan immunoglobulin.

Apa yang menarik, menerusi rawatan yang betul, pesakit MG boleh menjalani kehidupan yang normal dengan syarat mereka perlu mendapatkan rawatan sebelum dirujuk kepada pakar saraf.

Fakta: Simptom MG
 • Otot lemah
 • Sukar bercakap
 • Payah menelan
 • Sebelah mata layu
 • Sukar mengangkat lengan
 • Sukar bangun, menaiki tangga
 • Sesak nafas
INFO: Forum MG

Satu forum umum khusus membincangkan mengenai Myasthenia Gravis akan diadakan jam 11 pagi hingga 2 petang pada 14 Mac ini di First Half Grand Ballroom, The Gurney Resort Hotel, Pulau Pinang. Forum secara percuma ini menampilkan Prof Dr Goh Khean Jin dan Prof Dr Nortina Shahrizaila, sebagai panel. Untuk maklumat lanjut hubungi Lewis di 016 482 3950 atau Rianne Tan 012 916 6218.

Ubat yang dilarang
 • D-penicillamine
Ubat yang perlu dielakkan
 • Aminoglycosides (gentamycin, kanamycin, neomycin, streptomycin, tobramycin)
 • Toksin Botulinum
 • Curare dan ubat berkaitan
 • Fluoroquinolones (ciprofloxacin, levofloxacin, norfloxacin)
 • Interferon-alfa
 • Macrolides (erythromycin, azithromycin)
 • Garam Magnesium (penggantian magnesium secara intravena)
 • Quinine, quinidine, procainamide - Berita Harian

2 comments:

 1. salam. saya sdah lama mgalami sakit di leher. susAH MENELAN. ia bkn tiroid. dipastikan mlalui ujian dah. sakit di tengkak tu brubah2x posisinye. kdg2x bengkak. kdg2x rase mcucuk.

  ReplyDelete
 2. saya ila. sudah 3 thn mngalami mg. msk icu 2x di HUKM. telah menerima ubat ivig, setelah 2 th diberi rawatan n pengambilan ubat mestinon, azat, prednisolone.. keadahan bertambah ok. tetapi tidak menentu..doc sarankan untuk membuang tymus. InsyaAllah pd 4.42011 ini, saya akan menjalani pembedahan tersebut. saya igin tahu keadadaan pesakit selepas pembedahan. tq

  ReplyDelete