Tuesday, September 8, 2009

15 pakar perubatan dilantik awasi rawatan H1N1

PETALING JAYA 8 Sept — Kementerian Kesihatan melantik 15 pakar kanan perubatan untuk mengawasi rawatan Influenza A(H1N1) di hospital dalam usaha membendung penularan pandemik itu di negara.

Menteri Kesihatan Datuk Seri Liow Tiong Lai berkata pakar kanan perubatan itu dilantik minggu lepas dan setiap mereka diberikan tanggungjawab untuk mengendalikan satu negeri.

Pakar itu dikenali sebagai Jaguh H1N1 diberikan tugas melawat hospital dan Unit Rawatan Rapi (ICU) di negeri yang dikendalikan dan memberi nasihat cara-cara memperbaiki rawatan kepada pesakit, katanya kepada pemberita selepas menutup Bengkel Influenza A(H1N1) untuk Pengamal Media di sini hari ini.

Beliau berkata mereka juga akan menemui masyarakat tempatan untuk meningkatkan kesedarannya dan cara-cara untuk membendung pandemik tersebut.

“Mereka adalah pakar kanan yang dihormati oleh pegawainya. Mereka akan pergi ke hospital dan klinik kerajaan dan swasta di negeri berkenaan, melihat keadaan ICU dan menasihatkan doktor dan melihat bagaimana doktor memberikan rawatan paling baik kepada pesakit,” kata beliau. — Utusan

No comments:

Post a Comment