Saturday, August 15, 2009

H1N1: 3 lagi kematian dilaporkan

Oleh Wan Hazmir Bakar

KUALA LUMPUR: Tiga lagi kematian akibat Influenza A (H1N1) disahkan sehingga jam 9 pagi tadi, menjadikan kes kematian terkumpul 59 orang.

Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Mohd Ismail Merican, berkata semua kematian mempunyai faktor risiko, iaitu obes, sakit injab jantung dan asma.

Beliau berkata, kes kematian itu membabitkan seorang lelaki berumur 22 tahun yang obes, seorang lelaki berusia 29 tahun dengan penyakit injab jantung dan seorang wanita berumur 44 tahun yang mempunyai sejarah asma.

"Terdapat seramai 120 pesakit H1N1 sedang dirawat di wad dan 29 lagi dirawat di ICU, 16 kes mempunyai faktor risiko iaitu penyakit kronik (7), asma (3), obesiti (2), kecacatan otak (2), hamil (1) dan selepas bersalin (1)," katanya dalam kenyataan media hari ini.

Dr Mohd Ismail berkata, Kementerian Kesihatan mendapati orang ramai yang mempunyai simptom influenza yang ringan masih mengunjungi tempat awam seperti pusat membeli-belah, sekolah dan menaiki kenderaan awam.

Katanya, ramai juga tidak memakai penutup muka dan kebanyakkan yang memakainya adalah mereka yang sihat.

"Amalan ini boleh meningkatkan penularan jangkitan virus influenza A(H1N1) melalui batuk atau bersin. Sepatutnya orang awam yang mempunyai simptom influenza yang ringan melakukan amalan-amalan di atas.

"Kementerian Kesihatan memohon kerjasama daripada orang ramai yang mempunyai simptom influenza untuk berada di rumah sehingga tiada simptom dan sihat dan tidak mengunjungi tempat awam, tidak menggunakan pengangkutan awam, menangguhkan rancangan untuk melancong ataupun tidak ke tempat kerja atau sekolah," katanya. - Berita Harian.

No comments:

Post a Comment