Thursday, August 13, 2009

Pakai penutup mulut, hidung

TELUK INTAN 12 Ogos - Semua pelajar sekolah di daerah ini dinasihatkan supaya memakai penutup mulut dan hidung bagi menggelakkan jangkitan selesema babi atau influenza A (H1N1).

Pegawai Pelajaran Daerah Hilir Perak, Zulkarnaini Hussein berkata, kesemua 113 sekolah rendah dan 24 sekolah menengah di sini juga diarah mematuhi peraturan yang dikeluarkan Jabatan Kesihatan negeri dalam usaha menangani penularan wabak H1N1.

Dalam masa sama, katanya, ibu bapa wajar memastikan kebersihan diri anak-anak dan segera mendapatkan rawatan sekiranya ahli keluarga mengalami simptom-simptom H1N1.

''Selain memakai penutup mulut, semua murid dan pelajar juga dinasihatkan membasuh tangan dan memastikan kebersihan diri masing-masing," katanya ketika ditemui di sini hari ini.

Beliau berkata, setakat ini hanya Sekolah Menengah Kebangsaan Abdul Rahman ditutup sejak 7 Ogos lalu berikutan wabak H1N1.

Menurut Zulkarnaini, ibu bapa tidak perlu bimbang kerana Jabatan Kesihatan sentiasa memantau dan mengambil langkah-langkah pencegahan bagi menggelakkan penularan penyakit itu.

''Ibu bapa tidak perlu bimbang kerana masalah itu dalam pemerhatian Jabatan Kesihatan dan Jabatan Pelajaran," katanya. - Utusan.

No comments:

Post a Comment