Saturday, August 15, 2009

Yayasan Perak edar 10,000 penutup mulut

IPOH 14 Ogos - Yayasan Perak mengedarkan 10,000 penutup mulut dan hidung secara percuma kepada penduduk di Kampung Manjoi, dekat sini bagi mencegah penularan wabak selesema babi atau influenza A (H1N1).

Pengerusinya, Datuk Mohamad Nazri Ismail berkata, 10,000 lagi penutup mulut dan hidung akan diedarkan minggu depan untuk tujuan yang sama.

"Ini hanya merupakan peringkat awal dan kami merancang untuk mengadakan lebih banyak program seumpama ini untuk membantu orang ramai.

"Kita juga akan meninjau keadaan semasa wabak H1N1 dan bersedia menghulurkan bantuan di kawasan lain di Perak bagi menjamin keselamatan dan kesihatan rakyat," katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas menghadiri kempen kesedaran wabak H1N1 di Kampung Manjoi yang turut dihadiri Ketua Unit kawalan Penyakit Berjangkit JKNP, Dr. Asiah Ayob.

Kempen kesedaran dengan kerjasama Jabatan Kesihatan Negeri Perak (JKNP) itu disertai kira-kira 500 penduduk Kampung Manjoi dan kawasan sekitar.

Mohamad Nazri yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Manjoi berkata, kempen itu bertujuan memastikan orang ramai tidak mengambil ringan mengenai bahaya penyakit berkenaan yang kini semakin serius.

"Sudah ada kes kematian akibat wabak ini di Perak. Jadi kita tidak boleh mengambil mudah dan menjadi tanggungjawab semua pihak untuk bersama-sama menangani masalah ini," katanya. - Utusan.

No comments:

Post a Comment