Friday, September 18, 2009

Ambil langkah cegah jangkitan H1N1

SEREMBAN 17 Sept. - Pengguna pengangkutan awam di negeri ini dinasihatkan supaya mengambil langkah pencegahan untuk mengelakkan jangkitan selesema babi atau influenza A (H1N1) khususnya di musim perayaan ini

Pengerusi Jawatankuasa Bertindak Kesihatan, Sains, Teknologi dan Inovasi Negeri Sembilan, Datuk Ismail Taib berkata, walaupun indeks penularan wabak H1N1 di negeri ini semakin menurun, namun orang ramai tidak sepatutnya memandang remeh langkah-langkah pencegahan terutamanya di kawasan awam.

''Oleh itu, orang ramai yang menggunakan perkhidmatan awam seperti bas, teksi atau kereta api dinasihatkan mengutamakan kebersihan dan kesihatan dengan menggunakan penutup hidung dan mulut dan mengelakkan daripada bersentuhan.

''Langkah pencegahan ini amat penting terutama sekali di musim perayaan ini, di mana ramai yang akan pulang ke kampung menggunakan perkhidmatan pengangkutan awam," katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas mengedarkan risalah, penutup hidung dan mulut kepada orang awam di hentian bas dan teksi, Terminal One di sini baru-baru ini.

Jelasnya, jika penumpang serta pengguna perkhidmatan awam tidak mengendahkan langkah pencegahan, risiko untuk berjangkit adalah lebih tinggi.

Dalam pada itu, katanya lagi, program pengedaran risalah dan pencegahan H1N1 kepada orang awam akan dijalankan secara berterusan sehingga tiada lagi jangkitan di negeri ini.

"Pengedaran risalah, penutup hidung dan mulut kepada orang awam amatlah penting demi kebaikan mereka selain meningkatkan lagi kesedaran mereka tentang bahaya wabak ini,'' katanya. - Utusan

No comments:

Post a Comment