Sunday, September 13, 2009

Orang ramai diingat bawa kit H1N1 semasa berhari raya

KUALA LUMPUR 13 Sept — Sempena cuti panjang sambutan Hari Raya Aidilfitri, orang ramai digalak membawa kit H1N1, yang merangkumi topeng mulut serta hidung, tisu dan sanitizer, ke mana-mana sahaja mereka pergi termasuk semasa berhari raya di rumah sanak saudara, bagi mengelak penularan jangkitan Influenza A(H1N1).

Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Dr Mohd Ismail Merican berkata bagi mereka yang mempunyai gejala selesema serta golongan berisiko, mereka disaran sebaik-baiknya menggunakan pengangkutan sendiri untuk balik kampung.

“Bagaimanpun jika terpaksa menggunakan pengangkutan awam, pastikan anda sentiasa memakai penutup mulut dan hidung, selain mengamalkan kebersihan tangan pada setiap masa sepanjang perjalanan,” katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.

Beliau berkata penumpang pengangkutan awam juga perlu memastikan bahawa kertas tisu muka yang sudah digunakan dibuang ke dalam tong sampah yang ditutup supaya tidak menjadi satu sumber jangkitan.

“Setibanya di kampung, individu yang mempunyai gejala selesema perlu menjarakkan diri dari orang lain, sentiasa memakai topeng mulut dan hidung, mengamalkan adab batuk, kerap mencuci tangan dan tidak mengunjungi tempat-tempat yang sesak seperti rumah terbuka dan majlis kenduri,” katanya.

Dr Mohd Ismail berkata setakat pagi ini, tiada kematian baru akibat selesema babi dilaporkan dengan kes kematian yang dicatatkan sehingga kini kekal 74 orang.

Sementara itu seramai 231 pesakit baru dengan gejala influenza-like illness (ILI) dimasukkan ke hospital untuk rawatan, katanya.

Beliau berkata daripada 255 pesakit yang disahkan positif H1N1, hanya 42 kes sedang dirawat di Unit Rawatan Rapi (ICU) di mana tujuh merupakan kes baru.
Daripada 42 kes, 81 peratus ataupun 34 kes mempunyai faktor risiko iaitu 14 penyakit kronik, tiga penyakit respiratori kronik, lapan obesiti, lapan kanak-kanak bawah 5 tahun dan satu kes hamil. - Utusan

No comments:

Post a Comment