Tuesday, September 15, 2009

H1N1: Tiada kematian baru dilaporkan

KUALA LUMPUR: Tiada kematian berhubung Influenza A (H1N1) dicatatkan sehingga pagi ini dan angka korban kekal 74 orang, kata Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Ismail Merican.

Beliau berkata, seramai 881 pesakit dengan gejala penyakit seakan influenza (ILI) sedang dirawat di 99 buah hospital termasuk sembilan hospital swasta di seluruh negara.

Katanya, daripada jumlah itu, 162 pesakit atau 18.5 peratus disahkan positif H1N1.

“Daripada 162 kes yang telah disahkan H1N1, 37 kes sedang dirawat di Unit Rawatan Rapi (ICU) dengan 31 atau 84 peratus mempunyai faktor risiko seperti penyakit kronik, obesiti, kanak-kanak bawah 5 tahun dan hamil.

“Sejumlah 68 pesakit baru dengan gejala ILI dimasukkan ke hospital untuk rawatan dan pada masa yang sama sejumlah 157 kes sudah dibenarkan keluar,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Dr Ismail juga menasihatkan orang ramai supaya terus mengamalkan langkah kebersihan diri, tidak berlengah dan segera mendapatkan rawatan jika mengalami gejala jangkitan H1N1. “Ini bertujuan bagi mengelakkan pesakit mendapat komplikasi akibat lewat mendapatkan rawatan,” katanya.- Berita Harian

No comments:

Post a Comment