Tuesday, February 2, 2010

Menu masakan sihat di PLKN

MELAKA: Jabatan Latihan Khidmat Negara (JLKN) akan memperkenalkan menu masakan sihat yang disyorkan Kementerian Kesihatan di semua 79 kem Pusat Latihan Khidmat Negara (PLKN) seluruh negara, mulai tahun ini.

Ketua Pengarahnya, Datuk Abdul Hadi Awang Kechil, berkata langkah itu bertujuan membina kesihatan pelatih sambil menggalakkan mereka mempelajari pengambilan makanan ber-orientasi kesihatan.

“JLKN dengan kerjasama Kementerian Kesihatan melakukan kajian keperluan penyediaan makanan secara sihat ini selama dua tahun dan bermula tahun ini ia akan dilaksanakan di semua kem seluruh negara,” katanya kepada media selepas mengadakan lawatan di PLKN Ayer Keroh, dekat sini, semalam.

Dalam lawatan itu, Abdul Hadi meluangkan masa kira-kira sejam sambil bertanya khabar 400 pelatih serta ibu bapa yang menziarahi anak masing-masing di kem berkenaan.

Katanya, menu Makanan Sihat PLKN itu antara lain mewajibkan penyedia makanan di semua kem memasak makanan mengikut garis panduan menu yang ditetapkan lengkap dengan kaedah memasak serta pemilihan bahan makanan yang mengandungi zat nutrisi yang seimbang untuk meningkatkan kesihatan pelatih.

“Setakat ini, kem di Melaka sudah memulakan penyediaan menu berkenaan dan ia sedang dipantau oleh petugas kem bagi menilai keberkesanannya,” katanya. - Berita Harian

No comments:

Post a Comment