Thursday, August 27, 2009

Hospital perlu bekalan darah

IPOH 26 Ogos - Hospital Raja Permaisuri Bainun (HRPB) di sini menghadapi masalah kekurangan bekalan darah berikutan tidak ramai yang tampil berbuat demikian pada bulan Ramadan.

Pegawai Seranta Tabung Darah HRPB, Khairul Anuar berkata, kekurangan itu paling ketara bagi tiga jenis darah iaitu 0 Positif, A Positif dan B Positif yang sentiasa mempunyai permintaan di kalangan pesakit.

"Stok bekalan darah jenis tersebut perlu ditambah dari semasa ke semasa terutama sekali untuk menampung permintaan bekalan pada waktu kecemasan," katanya ketika dihubungi di sini hari ini.

Khairul berkata, kekurangan bekalan darah berlaku kerana masyarakat Islam yang berpuasa tidak dapat berbuat demikian pada waktu siang.

Sehubungan itu katanya, pihak hospital menyediakan kemudahan kepada orang ramai bagi membolehkan mereka menderma pada waktu malam.

''Mereka yang mahu menderma darah boleh hadir ke Unit Tabung Darah hospital pada pukul 8.30 malam hingga 10.30 malam setiap Selasa dan Khamis mulai 1 September ini," katanya.

Sebarang pertanyaan, boleh menghubungi talian 05-5222637. - Utusan

No comments:

Post a Comment