Sunday, August 23, 2009

Kerajaan bersedia hadapi ledakan wabak

KUALA LUMPUR 22 Ogos - Kerajaan bersedia untuk menghadapi sebarang kemungkinan penularan pandemik selesema babi atau influenza A (H1N1) yang dijangka meledak sehingga empat kali ganda menjelang hujung tahun ini.

Timbalan Menteri Kesihatan, Datuk Rosnah Abdul Rashid Shirlin berkata, langkah-langkah agresif pencegahan dan rawatan secara konsisten telah dijalankan oleh kerajaan termasuk menambah stok antivirus dan tidak mengehadkan kemudahan rawatan H1N1 kepada pesakit hospital kerajaan yang terpilih sahaja.

Menurut beliau, semua kemudahan perubatan di negara ini telah dioptimumkan oleh kerajaan termasuk semua hospital dan klinik sama ada kerajaan atau swasta sudah diarahkan supaya menerima dan merawat pesakit tanpa sebarang pengecualian.

"Kerajaan juga telah mengarahkan semua hospital supaya jangan sewenang-wenangnya menolak pesakit yang mempunyai simptom H1N1 hanya kerana alasan tidak mempunyai katil yang mencukupi, sebaliknya perlu menghubungi hospital berhampiran sebagai alternatif mengatasi masalah tersebut.

"Kita pada masa ini tidak mempunyai masalah kekurangan katil dengan statistik semasa menunjukkan lebih 1,000 pesakit dirawat di 102 buah hospital termasuk tiga buah hospital swasta di seluruh negara," katanya kepada Mingguan Malaysia ketika dihubungi di sini hari ini.

Rosnah diminta mengulas kenyataan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) bahawa penularan H1N1 dijangka meledak sehingga empat kali ganda dalam masa beberapa bulan akan datang, sehingga mencapai tahap kemuncak.

Sehubungan itu, Pengarah Pasifik Barat WHO, Shin Young- soo menggesa setiap negara supaya meningkatkan persediaan bagi membendung wabak itu daripada berterusan

Tambah Rosnah, rakyat tidak perlu berasa panik dengan kenyataan WHO itu kerana apa yang penting ialah semua pihak perlu mematuhi garis panduan pencegahan yang ditetapkan oleh kerajaan bagi membendung penularan wabak itu. - Utusan

No comments:

Post a Comment