Saturday, August 29, 2009

Sediakan sanitizer, penutup mulut dan hidung kepada penumpang: Liow

KUALA LUMPUR: Menjelang perayaan Aidilfitri bulan depan, Kementerian Kesihatan meminta pengusaha pengangkutan awam termasuk bas ekspres supaya menyediakan ‘sanitizer’ pada kenderaan masing-masing selain mengedarkan penutup hidung dan mulut kepada penumpang sebagai langkah mencegah penularan wabak Influenza A (H1N1).

Menterinya, Datuk Seri Liow Tiong Lai, berkata setiap kali menjelangnya musim perayaan, kawasan perhentian bas dan kereta api menjadi tumpuan mereka yang hendak pulang ke kampung halaman masing-masing menggunakan pengangkutan awam.

Oleh itu, langkah menyediakan sanitizer dan penutup hidung dan mulut dapat meyakinkan pengguna mengenai langkah berjaga-jaga yang diambil pengusaha pengangkutan awam berkenaan.

"Kita minta mereka (pengusaha) menyediakan sanitizer dan langkah ini menunjukkan kepada penumpang mereka bahawa mereka (pengusaha) mempunyai kesedaran yang tinggi mengenai pencegahan penyakit ini," katanya selepas menghadiri majlis pelancaran kempen Bersama Hentikan H1N1 anjuran MCA di sini, hari ini.

Mengulas kebimbangan orang ramai mengenai “gelombang kedua” penularan wabak Influenza A (H1N1) akhir tahun ini yang dikatakan akan meragut lebih banyak nyawa, Liow memberi jaminan bekalan ubat antiviral untuk rawatan penyakit itu adalah mencukupi bagi menampung keperluan pesakit di semua hospital dan klinik kerajaan mahupun swasta.

"Kita sudah adakan perbincangan dengan pengeluar ubat antiviral dan kita pastikan bekalan ubat itu mencukupi," katanya.

Terdapat tiga syarikat yang membekalkan antiviral Tamilflu bagi menampung keperluan pasaran tempatan iaitu Chemical Company of Malaysia Bhd (CCM), Royce Pharma Manufacturing Sdn Bhd dan Ranbaxy (M) Sdn Bhd. - Berita Harian

No comments:

Post a Comment