Friday, February 12, 2010

Bimbang kes barah payu dara

KOTA BHARU 11 Feb. - Kes barah payu dara yang melibatkan wanita Kelantan amat membimbangkan, berikutan mangsa lambat mendapat rawatan dan pengesanan lebih awal, kata Pengarah Hospital Universiti Sains Malaysia (HUSM) Kubang Kerian, Dr. Zaidun Kamari.


Katanya, kajian laporan penyakit barah payu dara dari 1999 hingga 2002, terdapat 370 kes dilaporkan berlaku di Kelantan dan 167 adalah dari jajahan Kota Bharu dan satu pertiga daripada mereka yang dirawat di peringkat akhir atau terlambat.

"Keadaan ini amat membimbangkan kerana kes-kes yang datang untuk mendapat rawatan di hospital berada pada tahap 4 iaitu sudah terlewat untuk dirawat," katanya kepada pemberita selepas majlis perasmian Pusat Sumber Kanser Payu Dara HUSM, Kubang Kerian, dekat sini, petang ini.

Majlis itu dirasmikan oleh Pengarah Kampus Kesihatan USM, Prof. Datuk Dr. Mafauzy Mohamed, Pengerusi Avon Kosmetik Malaysia Berhad (AVON) Malaysia, Thailand dan Vietnam, Wan Mansor Wan Abdullah dan Ketua Jabatan Radiologi HUSM, Dr. Mohd. Shafie Abdullah.

Dr. Zaidun berkata, kelewatan wanita mendapat rawatan penyakit barah payu dara di hospital adalah disebabkan sikap mereka sendiri yang kurang mendapat maklumat sebenar mengenai penting mencegah penyakit itu di peringkat awal lagi.

"Kadang-kadang mereka mendapat maklumat daripada mereka yang kurang arif mengenai penyakit itu serta takut dan malu kepada masyarakat umum," kata Dr. Zaidun.

Katanya, matlamat kerajaan untuk meningkatkan lagi tahap kesedaran di kalangan mereka apabila HUSM menyediakan Pusat Sumber Kanser Payu Dara pertama di Pantai Timur hasil kerjasama syarikat Avon, yang menyediakan peralatan rawatan dan pengesanan di pusat itu.

Sementara itu, Dr. Mafauzy dalam ucapannya berkata, syarikat Avon menyumbangkan sebanyak AS$100,000 kepada HUSM bagi menyediakan segala kemudahan di pusat sumber itu. - Utusan

No comments:

Post a Comment