Tuesday, February 9, 2010

Kes Penyakit Kronik Di Negara Ini Meningkat 10 Peratus Sejak 14 Tahun Lepas, Kata Liow

BENTONG, 9 Feb (Bernama) -- Sejak tahun 1996 jumlah penghidap penyakit kronik di negara ini meningkat kira-kira 10 peratus, kata Menteri Kesihatan Datuk Seri Liow Tiong Lai Selasa.

Beliau berkata peningkatan itu yang berlaku pada kalangan orang dewasa dan kanak-kanak mungkin berpunca daripada amalan gaya hidup tidak sihat selain jarang bersenam."Ini memang membimbangkan dan kita sedang mengambil tindakan untuk mencegah penyakit kronik ini antaranya penyakit buah pinggang, diabetes, tekanan darah tinggi, sakit jantung , barah sedangkan kebanyakan penyakit kronik boleh kita cegah dengan mengamalkan gaya hidup sihat," katanya kepada pemberita selepas melawat Hospital Bentong di sini.

Sehubungan itu kata Liow, pihaknya akan melancarkan kempen Pencegahan Penyakit Kronik bagi meningkatkan kesedaran pada kalangan masyarakat.

"Kita juga mempunyai peruntukan sebanyak RM5 juta untuk melancarkan kempen itu tetapi jumlahnya masih tidak mencukupi jadi kita juga memerlukan penyertaan daripada NGO (pertubuhan bukan kerajaan) dan pihak swasta untuk bersama-sama membantu dalam usaha mencegah penyakit kronik," katanya.

Menurut Liow antara strategi kempen ialah mengadakan lebih banyak program bersama NGO untuk mendekati masyarakat khususnya di kawasan luar bandar. -- BERNAMA

No comments:

Post a Comment