Monday, August 31, 2009

Virus H1N1 belum mutasi di negara ini - Tiong Lai

PULAU PINANG 30 Ogos - Menteri Kesihatan, Datuk Seri Liow Tiong Lai berkata, bentuk virus influenza A (H1N1) masih kekal sama di negara ini dan belum melalui proses mutasi yang boleh bertukar menjadi lebih teruk.

Katanya, virus tersebut masih kekal sebagai H1N1 dan perkembangan tersebut turut dipantau pihaknya dan juga Institut Penyelidikan Perubatan Malaysia (IMR) dari semasa ke semasa.

''Kami juga ada pihak yang akan memantau segala perkara berkaitan virus tersebut dan pihak kami juga akan memastikan sekiranya terjadi sebarang mutasi lain, kita akan umumkan.

''Seperti kita ketahui, virus ini semakin merebak di negara ini, jadi kita perlu meneruskan usaha menghalang ia daripada merebak dengan terus memberi kesedaran berhubung penyakit itu kepada orang ramai," katanya.

Tiong Lai ditemui selepas mengadakan sesi dialog tertutup bersama persatuan dan pertubuhan masyarakat Cina anjuran MCA Pulau Pinang yang turut disertai Presiden MCA, Datuk Seri Ong Tee Keat di sini hari ini.

Beliau berkata demikian kepada pemberita ketika diminta mengulas laporan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) yang memberi amaran mengenai kewujudan bentuk virus H1N1 yang lebih teruk.

Amaran WHO itu yang dilaporkan media hari ini juga mengatakan bahawa virus tersebut boleh menyerang paru-paru orang yang sihat hingga menyebabkan pelbagai penyakit.

Dalam pada itu, Tiong Lai berkata, pihak kementerian akan terus menggerakkan usaha bagi memastikan tahap kesedaran orang ramai berhubung wabak itu berada pada peringkat yang baik.

''Selain itu, kita juga akan memastikan antiviral penyakit itu di semua hospital dan klinik mempunyai bekalan yang mencukupi sekali gus mampu untuk menangani penyakit tersebut," jelasnya. - Utusan

No comments:

Post a Comment