Tuesday, September 1, 2009

Samsung ambil inisiatif cegah H1N1

SEREMBAN 31 Ogos - Menyedari betapa serius ancaman wabak selesema babi atau influenza A (H1N1), syarikat Samsung Corning (M) Sdn. Bhd. (SCM) di sini, baru-baru ini mengambil inisiatif melakukan pemeriksaan di kalangan kakitangannya bagi tujuan pencegahan.

Jurutera Jabatan Kesihatan, Keselamatan dan Alam Sekitar SCM, Mohd. Rosly Abd. Jalil berkata, langkah itu untuk memastikan wabak berkenaan tidak menular di kalangan 600 pekerja di premis syarikat ini.

Menurutnya, usaha tersebut juga sebagai menyahut saranan kerajaan supaya mengambil inisiatif sendiri mencegah bagi memastikan wabak berkenaan tidak terus merebak.

"Sebagai langkah awal, syarikat mengedarkan topeng mulut dan muka secara percuma kepada semua pekerja yang memasuki kawasan syarikat. Di samping itu, pemeriksaan imbasan kesihatan untuk semua pekerja dan pelawat juga dipertingkatkan.

"Kita percaya, langkah ini membendung wabak berkenaan dari terus merebak. Pemeriksaan ini dibantu pengawal keselamatan di setiap pintu masuk kilang ini," katanya di sini.

Selain itu, katanya, pihak pengurusan juga menyediakan sabun pencuci tangan semua yang melalui pintu masuk utama kawasan SCM.

"Pihak kita juga ada membekalkan maklumat berkaitan H1N1 bagi tujuan mendidik mereka untuk mengambil langkah awal menanganinya dan mencegah.

"Kita memberikan segala maklumat harian dalam talian untuk semua pekerja, mengedarkan risalah, poster serta menganjurkan pelbagai ceramah berkaitan wabak itu," katanya. - Utusan

No comments:

Post a Comment