Tuesday, September 1, 2009

Taklimat ringkas mengenai H1N1 di setiap majlis

MELAKA 31 Ogos - Kerajaan negeri bercadang menyelitkan taklimat ringkas berkenaan bahaya selesema babi atau influenza A (H1N1) dalam setiap majlis yang melibatkan masyarakat di negeri ini.

Pengerusi Jawatankuasa Pengangkutan, Penerangan dan Pengguna negeri, R. Perumal berkata, langkah itu bertujuan memberi kesedaran di samping mengingatkan orang ramai tentang tanggungjawab mereka bersama-sama kerajaan bagi mengekang penularan wabak tersebut.

Menurut beliau, ia juga supaya masyarakat tidak leka dan lupa akan bahaya wabak itu dalam kesibukan persiapan bagi menyambut ketibaan Hari Raya Aidilfitri tidak lama lagi.

"Kita tidak boleh leka dalam mengamalkan apa juga langkah pencegahan yang dapat mengelak diri daripada terkena H1N1.

"Sebab itu, kita mahu masyarakat berasa penting untuk mengetahui segala maklumat berkenaan H1N1 sebelum ia menjadi bertambah buruk," katanya.

Perumal berkata demikian pada majlis berbuka puasa anjuran Jawatankuasa Penyelaras Kementerian Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan (JKPKP) negeri di sini kelmarin.

Menurut beliau, majlis berbuka puasa umpamanya boleh menjadi tempat terbaik bagi memberikan taklimat ringkas tentang H1N1 sempena Ramadan.

"Bila kita kerap bagi taklimat tentang bahaya H1N1, secara tidak langsung orang yang mendengarnya juga akan berasa pentingnya mengambil langkah pencegahan.

"Bukannya untuk menakut-nakutkan, tetapi adalah realiti yang perlu dihadapi semua pihak yang sentiasa berusaha untuk menghentikan penularannya," katanya. - Utusan

No comments:

Post a Comment