Tuesday, September 1, 2009

Kaji punca kematian pesakit H1N1

KADAR kematian pesakit H1N1 yang semakin meningkat di negara ini sememangnya membimbangkan semua pihak. Ini bertentangan dengan pandangan WHO dan pakar-pakar yang menjangkakan kadar kematian yang sepatutnya jauh lebih rendah. Kesan sebenarnya tidak lebih daripada seperti jangkitan selesema yang biasa (common flu) kecuali bagi pesakit-pesakit yang berisiko.

Persoalannya mengapakah perkara sedemikian terjadi? Pada pandangan saya ada beberapa faktor yang perlu kita kaji sebelum Kementerian Kesihatan terus mengumumkan kadar kematian disebabkan virus H1N1 yang semakin meningkat kerana ini akan menyebabkan masyarakat menjadi semakin cemas.

Apakah virus ini dari jenis yang mampu membunuh secara terus (direct cause of death) atau mungkinkah kematian yang dicatatkan selama ini secara kebetulan didapati positif di dalam badan mangsa. Dalam keadaan ini kemungkinan virus tersebut bukan punca kematian utama tetapi pesakit mati disebabkan punca-punca lain seperti serangan jantung, jangkitan kuman dalam darah dan lain-lain punca kematian yang lebih jelas.

Adalah tidak adil menganggap punca kematian seseorang pesakit disebabkan virus H1N1 walhal pesakit mempunyai pelbagai penyakit kronik yang lain yang mungkin penyebab utama kepada kematian beliau.

Dalam hal ini Kementerian Kesihatan perlu mengkaji dengan lebih teliti termasuk meminta pandangan daripada doktor-doktor pakar sebelum mengumumkan seseorang pesakit itu meninggal dunia disebabkan virus H1N1. Ini kerana kesan kepada keluarga, masyarakat dan negara amat mendalam.

Adalah amat malang apabila masyarakat menjadi cemas tanpa sebab dan tiada pengetahuan kerana tidak mendapat maklumat yang tepat mengenai virus ini

DOKTOR PESAKIT, Klang - Utusan

No comments:

Post a Comment