Tuesday, September 1, 2009

Punca tiga kes kematian terbaru disyaki H1N1


KUALA LUMPUR: Jawatankuasa Semakan Kematian Influenza A (H1N1) akan mengkaji tiga kematian terbaru yang dilaporkan hari ini sama ada ia disebabkan jangkitan wabak itu atau sebaliknya.

Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Mohd Ismail Merican, berkata Kementerian Kesihatan menerima laporan tiga kematian itu pada 30 Ogos lalu di Negeri Sembilan, di mana membabitkan pesakit berumur antara 24 hingga 42 tahun.

Sementara itu, katanya, sehingga jam 9 pagi tadi, 278 pesakit baru dengan tanda-tanda Influenza-Like Illness (ILI) sudah dimasukkan ke hospital untuk rawatan.

Beliau berkata, 279 kes sebelumnya sudah didiscaj keluar, menjadikan baki pesakit ILI yang sedang dirawat 1,373.

Daripada jumlah itu, katanya, hanya 193 pesakit atau 14 peratus yang disahkan positif H1N1.

Beliau berkata demikian dalam kenyataan yang dikeluarkan di laman web kementerian kesihatan di sini, hari ini.

Bagi 193 kes yang disahkan H1N1, 46 kes berada di ICU di mana enam kes adalah kemasukan baru, enam kes lagi sudah keluar dari ICU.

Daripada 46 kes yang dirawat di ICU, 36 pesakit (78 peratus) mempunyai faktor risiko.

Pecahan mengikut faktor risiko adalah penyakit kronik (8), obesiti (11), kanak-kanak/bayi (8), post-natal/hamil (4), penyakit jantung (2), asthma (1) dan imuniti rendah (2).

Sehingga kini, kematian yang disebabkan jangkitan H1N1 mencecah 72, di mana kes terakhir membabitkan seorang doktor wanita meninggal dunia pagi Ahad lalu. - Berita Harian

No comments:

Post a Comment